8 червня 2022, 11:46, Добрива

Листкове підживлення кукурудзи мікроелементами поліпшує озерненість качана та якість продукції, — експерт

Про це повідомив Сергій Уваров, менеджер з розвитку технологій LNZ Group.

Як зазначає фахівець, актуальності набуває застосування мікроелементів, які беруть участь у ферментативних реакціях, що впливають на обмін речовин, прискорюють розвиток рослин, підвищують їх стійкість до грибкових і бактеріальних хвороб, а також до посухи, низьких та високих температур повітря і ґрунту.

«Власне, позакореневе підживлення посівів дає можливість забезпечити рослини тими мікроелементами, які необхідні кукурудзі для збалансованого росту та розвитку (цинк, бор, мідь, марганець, залізо, магній), а також, за необхідності, частково компенсувати дефіцит макроелементів (азот, фосфор та калій)», — стверджує фахівець.

За його словами, рослини кукурудзи споживають поживні речовини на всіх етапах онтогенезу, особливо у фази 3-6 і 8-10 листків. У фазу 3-8 листків кукурудза дуже добре реагує на листкове підживлення мікроелементами (бором, магнієм, цинком, марганцем, залізом, міддю), за рахунок чого поліпшується озерненість качана та якість продукції.

«До прикладу, цинк підвищує стійкість кукурудзи до температурних стресів, бере участь у синтезі хлорофілу, впливає на формування качана. Бор регулює білковий та вуглеводний обмін, підвищує ефективність фотосинтезу та стійкість до хвороб. Мідь бере участь в окисно-відновних процесах, що сприяє збільшенню вмісту цукрів та білку в зерні. Залізо — у фотосинтезі, синтезі білків та хлорофілу», — пояснив Сергій Уваров.

З його слів, задля усунення дефіциту мікроелементів живлення в асортименті LNZ Group є лінійка мікродобрив від DEFENDA:

  • DEFENDA Цинк — препарат, який усуває дефіцит цинку в рослинах за рахунок високої концентрації іонів цинку в добриві.
  • DEFENDA Бор забезпечує рівномірне покриття листової поверхні розчином, що сприяє кращому та тривалішому поглинанню бору.
  • DEFENDA Мікро — це універсальне комплексне мікродобриво, здатне стимулювати біохімічні процеси та підвищує стресостійкість рослин.
Норми і фази внесення 3-ї дози азотного добрива на озимій пшениці — від польського експерта
Читати

Для швидкого усунення дефіциту азоту, фосфору та калію в компанії пропонують добриво DEFENDA Макро, що окрім макроелементів, містить мікроелементи, які підвищують стресостійкість рослин та поліпшують перебіг фізіологічних процесів. DEFENDA Макро частково містить фосфор у вигляді фосфітів, які мають імуностимулюючу дію, сприяє розвитку кореневої системи рослин, забезпечує краще засвоєння фосфору та має фунгіцидну дію.

Для антистресової та регенеративної дії (посуха, гербіцидне навантаження, градобій тощо) призначений продукт DEFENDA Аміно — комплексне добриво-антистресант, що містить високу концентрацію амінокислот рослинного походження, а також органічні кислоти.

«Ця лінійка добрив дає змогу оперативно усунути дефіцит макро- та мікроелементів живлення та може забезпечити істотне підвищення врожайності та якості зерна як кукурудзи, так і інших культур», — підсумовує Сергій Уваров.