3 червня 2022, 09:00, ЗЗР

Фахівець розповів, як заощадити на інсектицидній обробці озимої пшениці

Про це йдеться у авторському блозі агронома, доктора біологічних наук Сергія Хаблака: «Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта».

«Перша основна інсектицидна обробка озимої пшениці для Лісостепу, Полісся проводиться у фазі Т2. Додаткова обробка від шкідників застосовується в Т4 у період молочної стиглості зерна. За правильної сівозміни, застосування обробітку ґрунту та невисокого інфекційного фону немає сенсу три рази вносити інсектициди проти шкідників у Т1, Т2, Т3», — говорить Сергій Хаблак.

З метою деталізації сказаного, він навів приклад однієї з систем захисту озимої пшениці від бур’янів, хвороб і шкідників за інтенсивною технологією вирощування для Лісостепу і Полісся у сівозміни «кукурудза-кукурудза-соняшник-озима пшениця» або «соя-кукурудза-соняшник-озима пшениця», де для контролю від падалиці класичного соняшнику використовують гербіцид Триатлон (трибенурон-метил, 300 г/кг, тифенсульфурон метил 300 г/кг, флорасулам 100 г/кг). 

Економія грошей у цьому випадку відбувається за рахунок відмови від використання інсектицидів і фунгіцидів у фазі Т1, внесення в Т3 тільки фунгіциду від фузаріозу колосу та в Т4 інсектициду.

Фахівець пояснює, що у грошах економія відмови від 1 інсектицидної обробки на 10000 га озимої пшениці може становити 3 325 000 грн (224 грн/га — вартість внесения + 108,5 грн/га — вартість препарата) або $103 906 (якщо взяти курс 32 грн/$) за таких умов: вартість інсектициду, наприклад, Контадор Дуо 1085 грн/л, норма препарату 0,1 л/га, припустимо, що вартість внесення становить $7/га (224 грн/га). 

«Це великий резерв економії коштів. Щоб обприскувач вийшов у поле та вніс препарат, необхідно у бак залити пальне, підвезти воду, поміняти при потребі фільтри, розпилювачі й так далі. Сьогодні кожен грам інсектициду потрібно десь знайти і заплатити за це немалі гроші. На зекономлені кошти ($103 906 на 10000 га) можна найняти відповідних спеціалістів чи агрономів з необхідними навиками захисту», — обґрунтовує він.

Нагадаємо, експерти рекомендують проводити гербіцидні обробки посівів кукурудзи до фази 5-го листка.