27 травня 2022, 16:42, Посівна

Науковці надали поради щодо технології вирощування квасолі

Квасоля — одна з культур, яка має перспективи для реалізації врожаю на внутрішньому ринку і урізноманітнення сівозміни. Квасоля є добрим попередником для інших культур, оскільки рано звільняє поле, поліпшує структуру ґрунту, засвоює важкорозчинні форми добрив.

Бобові у сівозміні: значення, чергування та переваги

Читати

Як зазначають співробітники НААНУ, на формування 1 т насіння квасоля засвоює із ґрунту 50-60 кг азоту, 15-20 кг фосфору та 45 кг калію. Тому під час сівби культури доцільно вносити 10 кг/га азоту, 15-20 кг/га фосфору та 20-30 кг/га калію. Доцільно також застосовувати передпосівну інокуляцію насіння. При цьому рідкі інокулянти можна застосовувати як для обробки насіння, так і внесення в насіннєве ложе, а от торф'яні лише на насіння. Якщо ж видоспецифічні інокулянти не застосовуються, то, як зазначають експерти, під час вегетації посіви підживляють азотними добривами в дозі 30-45 кг/га в д.р.

Також ефективним агрозаходом є застосування передпосівної обробки або ж позакореневого підживлення по вегетації добривами, що містять такі елементи як сірка, кальцій та мікроелементи (молібден, марганець, мідь, цинк).

Сіють квасолю в першій-другій декаді травня, коли мине загроза весняних заморозків, а ґрунт на глибині 10 см прогріється до 15-17°С. Зазначається, що кращим способом сівби є широкорядний з міжряддями 45 см. За такої ширини міжрядь рядки змикаються в період цвітіння, рослини краще пригнічують бур’яни  та при цьому можливий механізований догляд за посівами. Норма висіву насіння для дрібнонасінних сортів становить 400-500 тис./га, крупнонасінних високорослих сортів 300-350 тис./га схожого насіння при глибині загортання 4-5 см, на зв’язаних і вологих ґрунтах 3-4 см, на легких супіщаних ґрунтах, а також у разі запізнення з сівбою 6-7 см.

Якщо не застосовувати гербіциди для боротьби з бур’янами, то потрібно запланувати досходове боронування в один або два сліди впоперек напрямку рядів легкими боронами через 4-5 днів після сівби. У разі потреби можна провести після сходове боронування — через 5-7 днів після появи сходів. 

Технологія вирощування квасолі

Читати

Перший міжрядний обробіток виконують у фазу другого трійчатого листка, а другий міжрядний обробіток необхідно провести до змикання міжрядь з одночасним підживленням мікро-, макроелементами та внесенням фунгіцидів.

Проти широколистих видів бур’янів фахівці НААН радять застосовувати препарати на основі діючої речовини бентазон, а проти злакових видів: д.р. клетодим

Найбільш поширеними хворобами квасолі експерти назвали антракноз, кореневі гнилі, фузаріоз, альтернаріоз, бактеріоз.

Першочерговим елементом боротьби з хворобами є дотримання сівозміни та сівба здоровим насінням. За потреби проводять дворазове обприскування у період вегетації препаратами на основі азоксистробіну або тебуконазолу.

Основним шкідником квасолі можна вважати квасолеву зернівку, для запобігання поширення якої посіви слід обробляти інсектицидами з діючими речовинами лямбда-цигалотрин або біфентрин на початку цвітіння та через 8-10 днів.