27 травня 2022, 15:13, Посівна

Українські аграрії збільшили площі під гречкою та овочами для забезпечення внутрішнього ринку

Про це повідомляє Вголос із посиланням на слова Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради.

За його словами, 75% українських земель, які можна було засіяти ярими культурами, вже оброблено та засіяно. Оскільки ворог окупував Чорне море, багато хто з аграріїв не може експортувати свою продукцію. То ж вони зараз переорієнтовуються на продаж в Україні.

«Хтось засіяв більше гречки чи проса. Хтось зайнявся вирощуванням овочів. Тому що окуповані Херсонщина та частина Миколаївської області не дадуть змоги цілком забезпечити себе цими культурами. Тож аграрії з західних та центральних регіонів України почали вирощувати овочі. В цих умовах хтось з аграріїв, щоби не завантажувати себе великою кількістю кукурудзи, посіяв сою», — розповів він.

На його думку, зараз Україна перестає бути сировинним придатком. Натомість отримала можливість не тільки вирощувати сировину, але й переробляти її у продукт. І вже тільки потім вивозити готові продукти на ринок, в тому числі й європейський.

Оптимізація виробництва в умовах війни: поради фахівців

Читати

Денис Марчук нагадав, що зараз в Україні склади заповнені аграрною продукцією. А через півтора місяця треба буде кудись складувати новий урожай. Він запевнив, що базових продуктів для харчування українці матимуть і голодувати не буде ніхто.

Проте, за його словами, ціни зростуть на 15-20 відсотків. Це експерт пояснює рівнем інфляції, здорожчанням паливно-мастильних матеріалів та зруйнуванням ланцюжків, якими йшли продукти від виробника до споживача.