24 травня 2022, 13:37, Україна

Україна має всі необхідні умови для виробництва рідкого біопалива — Зоркін

Про це розповів керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO Антон Зоркін у матеріалі Kurkul.com«Антон Зоркін: Україна може замінити 30% дизелю власним виробленим біопаливом».

Він відмітив, що потенційно Україна може виготовляти 2 млн т біодизелю на рік, якщо порахувати всі технічні олійні культури, які Україна експортує, і які використовуються в інших країнах для виробництва біодизеля. 

«Існує потенціал, достатній для заміщення всього традиційного дизелю на ринку. За нашими підрахунками, експортовані Україною ріпак, соя і технічна олія, еквівалентні 1,6-1,9 т біодизеля. Ця кількість могла б замістити до 30% імпортованого дизелю, ще 10% імпорту бензину, також можна замістити внаслідок додавання біоетанолу вітчизняного виробництва», — говорить Антон Зоркін.

Він додає, що близько 1,2-1,9% від обсягу пшениці та кукурудзи, які було експортовано у 2017-2018 МР, можна було використати, як сировину для виробництва біоетанолу. При цьому частка його у бензині може складати до 7-8%, і така суміш є абсолютно безпечною для сучасних двигунів без необхідності їх модернізації.

Сировиною для виробництва біодизелю може бути соя, соняшник, ріпак, залишки олійного виробництва, відходи тваринництва тощо. Інша складова такого екопалива є спирт, який можна виготовляти з цукро- та крохмалевмісних рослин (зернові, цукровий буряк, відходи цукрового виробництва та інше). 

Чого бракує соняшнику і кукурудзі на ранніх етапах розвитку? Поради експерта
Читати

Відмічається, що в Україні побудовано 14 великих біодизельних заводів, загальною потужністю 300 тис. т/рік. Крім того, працює близько 50 менших підприємств, які здатні робити до 25 тис. т біодизеля щорічно. 

Нагадаємо, рівень забезпеченості аграріїв засобами захисту рослин у травні зріс до 75%.