23 травня 2022, 14:10, Світ

Названо перспективний напрямок у селекції сортів озимої пшениці стійких до хвороб

Про це повідомляє farmer.pl.

«Вертикальний імунітет визначається поодинокими генами і характеризується сильним імунним ефектом. На жаль, він швидко руйнується, що пояснюється високою адаптивністю збудників хвороби. Полігенна стійкість відома як расово-неспецифічна, часткова, кількісна або горизонтальна. Це обумовлено багатьма генами з невеликими одиничними ефектами», — йдеться у повідомленні.

Додається, що сучасні програми селекції насамперед спрямовані на створення сортів, придатних для інтенсивного землеробства. Як наслідок — різке зниження генетичної мінливості сучасних сортів у межах окремих видів. Це, у свою чергу, призводить до зниження функціонування природних механізмів самозахисту у відповідь на стресові чинники навколишнього середовища.

«У селекційній роботі, окрім постійного використання генетично різноманітних вихідних матеріалів, недорогим і простим способом збільшення біорізноманіття є створення гетерогенних селекційних матеріалів. Найважливішими є популяції, отримані від складних схрещувань відповідно до принципів еволюційної селекції, які передбачають природний відбір рослин», — зазначено у матеріалі.

Зокрема, складні перехресні популяції створюються шляхом схрещування 8-10 найбільш цінних сортів виду. Потім отримані гібридні популяції варто випробовувати у цільових стресових середовищах. Така процедура дозволяє піддавати природному відбору відтворення і розщеплення складних популяцій протягом кількох років поспіль.

Чого бракує соняшнику і кукурудзі на ранніх етапах розвитку? Поради експерта
Читати

Як підсумок наведено, що складні популяції демонструють значно більші генетичні варіації порівняно з іншими відомими гетерогенними рослинними матеріалами  (наприклад, змішані культури). Вирощування таких може бути ефективним способом підвищення стійкості посівів до різноманітних біотичних та абіотичних чинників та, зокрема, несприятливого впливу погодних факторів, пов’язаних зі зміною клімату.

Нагадаємо, в Іспанії дослідили механізм ураження рослин грибом Fusarium oxysporum.