24 травня 2022, 10:18, Україна

Які шкідники розповсюджені на технічних культурах — звіт на 19 травня

Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Всюди по Україні у посівах кукурудзи розвиваються злакові блішки, шведські мухи, попелиці, піщаний мідляк та ґрунтові шкідники, які пошкодили 2-6% рослин.

У посівах цукрових буряків продовжують шкодити бурякові довгоносики (звичайний та сірий), личинки бурякової мінуючої мухи, подекуди бурякові щитоноски, блішки, піщаний мідляк. Всього фітофагами пошкоджено від 3 до 8% рослин культури. 

«Посіви буряків захищають від бурякових листкової попелиці, мінуючих мух (ЕПШ відповідно 10 і 30% заселених рослин і 3-5 личинок на рослину), та інших сисних шкідників дозволеними до використання інсектицидами», — йдеться у повідомленні.

У посівах озимого ріпаку продовжується шкідливість ріпакового квіткоїда. Майже на 5-35, макс. 80% (осередково у господарствах Львівської обл.) обстежених площах культури жуками за чисельності 1-2, макс. 4 екз. на рослину, пошкоджено 3-15, в осередках до 25% (Київська та Хмельницька обл.) рослин.

Ситуація на «фронті» боротьби за здоров’я рослин — ринок ЗЗР налагоджується
Читати

Стебловий прихованохоботник виявлявся на 2-6, макс. 15% рослин за чисельності 1-2 екз. на рослину. Триває літ ріпакового та капустяного біланів. Оленка волохата за чисельності 1-3 екз. на рослину заселила та живиться на 2-8% рослин.

Нагадаємо, за даними звіту Держпродспоживслужби, найбільше посівам зернових шкодять трипси і клопи.