20 травня 2022, 17:24, Посівна

В Cygnet відмовились від буряків, але збільшили площі під ярими зерновими і соняшником

​Як повідомляє пресслужба компанії, загалом у компанії «Cygnet» 29 тис. га посівних площ у Житомирській та Вінницькій областях. 

Весняна кампанія розпочалась 22 березня й завершилась 11 травня. Хоч безпосередньо на землях підприємства воєнних дій не велося, однак у цей воєнний час довелось пристосовуватися, зокрема, дещо змінити структуру посівних площ.

«На початку сезону польових робіт нам довелося істотно змінювати плани щодо посіву та технологій вирощування сільськогосподарських культур, враховуючи вже наявні матеріальні ресурси та можливість придбання додаткових. Рішення щодо зміни структури посівних площ узгоджувались також із можливістю здійснити посівну кампанію наявною в господарстві технікою без додаткового її придбання, забезпечити високу якість проведення всіх технологічних операцій, –  розповів Юрій Борідченко, заступник директора з рослинництва.

За словами Миколи Журавля, заступника регіонального директора з рослинництва, цьогоріч у компанії було збільшено площі посівів ярих зернових культур – ячменю та пшениці, щоб диверсифікувати ризики щодо термінів збирання врожаю. Також відмовилися від посіву цукрових буряків. 

Чого бракує соняшнику і кукурудзі на ранніх етапах розвитку? Поради експерта
Читати

Пояснюють це ризиками воєнного часу щодо ймовірних труднощів у реалізації врожаю. Адже переробка цукрового буряку та виготовлення цукру — енергомісткий процес, плюс додалися ризики навмисної руйнації ворогом важливих промислових об’єктів.

Натомість подвоїли площі посіву сої, адже культура не потребує додаткового мінерального живлення, особливо азотного. Площі під соняшником збільшили більше ніж двічі. Площі під кукурудзою зменшили 40%.

«Попри всі виклики, ми максимально дотримали технологію посіву. Були повністю забезпечені насінням. ЗЗР частково було закуплено раніше, в період війни докупити було більш складно, та все ж ми впорались із поставленим завданням, щоб Україна не тільки була сама з хлібом, а й виконувати експортні зобов’язання», – підсумував Микола Журавель.