22 травня 2022, 12:30, Світ

В Іспанії дослідили механізм ураження рослин грибом Fusarium oxysporum

Про це повідомляє phys.org.

Міжнародне дослідження, проведене у співпраці з Федеральним політехнічним інститутом Цюриха та Університетом Париж-Сакле, з’ясувати як відбувається ураження рослин грибом Fusarium oxysporum (прим. ред. — може викликати суху гниль картоплі). У ньому взяли участь двоє дослідників з Університету Кордови (Іспанія).

«Дослідження було зосереджено на так званих целюлазах — набір ферментів, які гриб використовує для руйнування клітинних стінок рослин. Дослідницькій групі вдалося мутувати ген гриба та заблокувати велику кількість целюлаз, дезактивуючи ферменти, що впливають на стінки рослин. Таким чином науковці змогли дослідити поведінку гриба за відсутності цих ферментів», — йдеться у повідомленні.

Як результат гриб поводився набагато агресивніше, ураження відбувалося швидше, що прискорило загибель рослини. З іншого боку, відсутність ферментів зменшила його здатність поширюватися на інші культури через спори, що вказує на те, що ці білки важливіші на останніх стадіях ураження.

Фузаріоз колоса пшениці в сезоні 2021: особливості боротьби та результат
Читати

Як зазначається, целюлази завжди вважалися ключовим елементом у процесі зараження грибами. Проте, як підкреслив дослідник Антоніо Ді П’єтро, професор кафедри генетики Університету Кордови та один з авторів дослідження, «вперше отримали підтвердження, що відсутність цих ферментів прискорює процес ураження», всупереч тому, що вважалося раніше. 

Таким чином, дослідження відкриває шлях для розробки нових стратегій щодо зниження враження патогеном. Як заявив дослідник, «контроль цього білка може стати способом боротьби з грибом».

Додається, що збудник Fusarium oxysporum може роками залишатися непоміченим у ґрунті, але згодом проростає у корінь рослини, вражаючи всю його судинну систему. Крім того, його спори можуть зберігатися в ґрунті понад 20 років. 

Нагадаємо, на Дніпропетровщині виявили заселення посівів хлібною жужелицею.

Переклад: Меланія Несмачна, SuperAgronom.com