20 травня 2022, 12:02, Технології

Вапнування, сидерати, внесення органіки це різні операції з різною метою, — Мірненко

Таку думку висловив на своїй сторінці в мережі Facebook Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьоттінгер Україна».

«Ми виносимо кальцій з ґрунту з врожаєм. Особливо багато кальцію виносять бобові культури. Одна тонна сухої речовини люцерни виносить до 30 кг кальцію (навіть азоту менше - 27-29 кг). З горохом чи соєю ви забираєте з поля багато кальцію. Кальцій виштовхується з колоїдних зав'язків кислотними дощами та кислими добривами. Щойно кальцій втратив зв'язок з колоїдом, він може бути промитий в глибші шари ґрунту», — зазначив експерт.

Він нагадав, що кальцій — це пожива для рослин, а ще кальцій — це структуротвірний елемент. Кальцій має два позитивні зв'язки і може склеювати між собою два колоїди. Тільки-но ми втратили кальцій, ґрунт посипався, він не тримає власну структуру, зменшується відсоток повітряних пор та здатність акумулювати вологу. Частина кальцію повертається в ґрунт із соломою. Але ми мусимо розуміти, що без вапнування ми маємо від'ємний баланс кальцію

Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка

Читати

«Сидерати забирають з ґрунту мікро- та макроелементи (в тому числі кальцій). Формують з них власне тіло. Витрачають на це купу вологи. Сидерати не здатні створити те, чого в ґрунті немає. Сидерати не можуть вплинути на вміст кальцію в ґрунті. Що вони можуть? Коренева система сидерату проникає глибоко, а заробляється сидерат мілко. Вони можуть взяти кальцій з глибини і перенести його нагору. А ще кальцій із глибини вгору можна перенести оранкою, перевернувши пласт», — наголошує Володимир Мірненко.

За його словами, внесення органіки може змінити вміст кальцію в ґрунті в одному випадку — якщо перед внесенням до неї додати вапняку чи крейди. Вміст гумусу в ґрунті надзвичайно важливий. Гумус — це колоїди, «цегла», яку має склеювати кальцій. Але це не заміна кальцію.

«Що я хотів цим постом сказати? Вапнування, сидерати, внесення органіки — це різні операції з різною метою. «Нам не потрібне вапнування, бо у нас є сидерати» — це те саме, що «нам не потрібна вода, бо у нас є повітря…», — підсумовує пан Володимир.

Читати також: Моделі родючості ґрунту: оптимальне поєднання поглинутих обмінних катіонів у складі ҐВК