6 липня 2017, 11:30, Насіння

Національна академія аграрних наук України представила свої найкращі селекційні розробки

Журналісти AgroPolit.com побували Дні поля «Виставково-інноваційного центру НААН» на Київщині, де дізналися як розвивається селекція аграрної науки в Україні.

Академія представляє найкращі селекційні розробки пшениці, ячменю, картоплі, лікарських трав та багатьох інших рослин. Усього — 1177 сортів. Тільки пшениці у державному реєстрі налічується більше 300 видів.

За минулий рік Національною академією аграрних наук на випробування було здано 500–600 сортів і гібридів, різних культур.

«Ми, науковці, — патріоти держави й надзвичайно відповідально ставимося до  викликів та завдань продбезпеки  країни, зацікавлені у виробництві  нових високоякісних посівних матеріалі з більшою урожайністю, ніж зараз, та кращим набором генетичних властивостей. Наші селекційні розробки зернових дають не менше 10 тонн із 1 га,  а для кукурудзи — до 15 тонн. Це дніпропетровські гібриди кукурудзи, призначені для степової зони, Миколаївської та Одеської областей», — повідомив президент Національної академії аграрних наук України, Ярослав Гадзало.

На сьогоднішній день у державному реєстрі налічується більше 300 видів пшениці

«Наші сорти пшениці та ячменю, наприклад, у Херсоні, де немає зрошення та недостатньо вологи, демонструють високі результати, бо краще адаптовані до умов посухи. Щоб отримати стабільні врожаї, сформувати технологію від «А» до «Я» (коли пшениця традиційно має давати 12 т із гектару, а за поганих умов — 10–11 т), потрібно розвивати сорти адаптовані до різних погодних  умов та стійкі до різних хвороб. Наприклад, на півночі України в холодних умовах потрібні холодостійкі. І навпаки, на півдні — посухостійкі. У державному реєстрі наших сортів тільки однієї пшениці більше 300 видів, такі сорти  НААН має  у своєму арсеналі», — розповів Ярослав Гадзало.

Як повідомляє Ярослав Гадзало, щонайменше 15 країн купують насіння української селекції. Такі якості як посухостійкість та висока урожайність спонукають іноземні господарства купувати вітчизняний продукт.