18 травня 2022, 16:36, Посівна

Через війну на Сумщині під у 2022-му буде засіяно лише 91% площ від минулорічних

Як зазначає «Голос України», аби аграрії могли максимально швидко і безпечно виконати весняно-польові роботи, фахівці вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Сумській області обстежили лани, заплановані під посіви ярих культур. За словами начальника служби Олега Євлаша, було виявлено чимало залишків касетних боєприпасів від систем ракетно-залпового вогню «Ураган», що застрягли глибоко в землі.

У НААН надали поради щодо зменшення наслідків бойових дій для ґрунтів

Читати

За словами директора департаменту АПК облдержадміністрації Олександра Маслака, засмічення полів випадковими або спеціально залишеними ворогом мінами, снарядами, ракетами та іншими вибуховими пристроями — це одна з проблем, що заважає на Сумщині проведенню весняно-польових робіт.  Таких площ ще дуже багато, а їх розмінування просувається «дуже низькими темпами».

Крім того, вчасно і якісно відсіятись, підживити сходи та виконати інші роботи технологічного ланцюжка аграріям заважає брак пального, насіння, мінеральних добрив і технічних засобів, яких було чимало втрачено через ворожі обстріли та бомбардування. Успішно весняно-польові роботи, зазначає Олександр Маслак, проводить той, хто встиг запастися усім необхідним до 24 лютого.

Навчання в аграрних вишах під час війни: Сумський національний аграрний університет

Читати

Загалом рівень забезпечення господарств області ресурсами в департаменті агропромислового розвитку ОДА оцінюють приблизно у 80%. Попри це, переконаний Олександр Маслак, на Сумщині, з урахуванням озимини, врожай ростиме на 91% минулорічних площ. Трохи більший показник озвучив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

«Після деокупації Сумщини ми планували засіяти 45% минулорічних площ. Але завдяки ефективній співпраці агровиробників, військових та прикордонників вдається провести сівбу на 92% полів. Для області, яка має 564 км спільного кордону з державою-агресором, вважаю це непоганим результатом», — зазначив очільник ОВА.

В абсолютних цифрах 92% — це 1,2 млн га. Якщо погода буде поблажливою до сільгоспвиробників, сукупний валовий збір «дотягнуть» до минулорічного показника за рахунок високої врожайності. (Останні три-п’ять років на Сумщині збирають приблизно 4,5 млн тонн збіжжя).