16 травня 2022, 10:35, Посівна

Стан посівів озимих і ранніх ярих культур у першу декаду травня

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Вплив строків і норм внесення азоту на урожайність озимої пшениці

Читати

Як зазначається у повідомленні, обстеження посівів пшениці озимої на кінець першої декади травня показало, що протягом першої декади травня був дуже інтенсивний добовий лінійний приріст рослин, який становив до 15-20 мм. Так, за сівби пшениці озимої по чорному пару (5-15.09) висота рослин (від поверхні ґрунту до кінчиків листкових пластинок) становить у середньому від 54 до 72 см; за сівби 20-30.09 — 52-66 см; за сівби 5-15.10 — 44-50 см, за сівби після соняшнику — 42-48 см. Рослини пшениці озимої незалежно від строку сівби та попередника у тій чи іншій мірі перебувають у фазі «вихід у трубку» і на одному стеблі налічують від 2 до 3 міжвузлів. Довжина сформованого колосу перебуває у межах від 7 до 20 мм. Погодні умови сприяли інтенсивному нарощуванню надземної маси рослин, тому стан озимих зернових культур на переважній частині країни є добрим та задовільним.

У рослин ріпаку озимого тривають фази «утворення суцвіть» та «цвітіння», на посівах південних областей розпочалася фаза «утворення перших стручків». Стан посівів переважно добрий.

Упродовж декади, залежно від регіону та строків сівби, у ячменю ярого відмічаються фази «сходи — утворення 3-го листка — 10 вузлових коренів — кущіння», в окремих районах південних та Полтавської областей — «утворення нижнього вузла соломини». Висота рослин у межах — від 10 до 25 см.

У рослин вівса та пшениці ярих відмічаються фази «проростання зерна — сходи — листоутворення — утворення вузлових коренів», у північних та західних областях місцями розпочалася фаза «кущіння». Стан посів переважно добрий.

Чого бракує соняшнику і кукурудзі на ранніх етапах розвитку? Поради експерта

Читати

У цей період тривала сівба кукурудзи. На рано засіяних площах відмічаються фази «проростання зерна — утворення сходів». Розпочалася сівба гречки. У рослин гороху триває фаза «листоутворення». Стан посівів добрий та задовільний, місцями — відмінний.

Триває сівба сої, на ранніх посівах утворилися сходи. На окремих площах західних областей зерно сої не проростає упродовж 20 днів через нестачу вологи у ґрунті.

У рослин буряків цукрових відмічаються фази «сходи — поява листків», місцями у центральних областях ще триває сівба.

Упродовж декади тривала сівба соняшнику. На рано засіяних площах південних та центральних областей на посівах цієї культури відмічається фаза «утворення другої пари справжніх листків». Стан рослин, що зійшли, переважно добрий.