13 травня 2022, 10:38, Насіння

Найпопулярнішим сортом амаранту в Україні є Харківський-1, — експерт

На думку пана Олександра, цей сорт є також одним із найкращих у світі. Його створено Харківському національного аграрному університеті під керівництво Т.І. Гопцій, доктора с.-г. наук, шляхом індивідуального добору із популяції A. hypochondriacus. Харківський-1 занесено до Реєстру сортів рослин України у 2001 р. як лікарський.

Амарант: Як вирощувати, чим збирати та скільки коштує технологія?

Читати

Вегетаційний період сорту — 120 днів, в Україні його сіють до 25 червня. Період збирання цієї нішевої культури — жовтень. Рослини висотою до 2,5 м. Стебло і листя зелені, волоть біла, компактна, довжиною до 60 см. Насіння жовте, маса 1000 насінин — 0,85-0,90 г, вміст олії — до 8%. Дуже посухостійкий, невибагливий до агрофону (коренева система може заглиблюватися до 7 м). Потенціал урожайності — 5,0 т/га (на зрошенні).

«За результатами перевірки лікувальних властивостей в Інституті проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського олію насіння амаранту сорту Харківський-1 рекомендовано для подальшого вивчення у медичних закладах з метою можливого клінічного застосування, профілактики та лікування цукрового діабету другого типу й виразки шлунку. Переробні підприємства також відзначають його відмінні борошномельні та круп’яні якості», — додає пан Дуда.