12 травня 2022, 15:00, Техніка

Експерт назвав фактори впливу на вибір глибини висіву сої

Про це йдеться у матеріалі «Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка» на SuperAgronom.com.

Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьоттінгер Україна», назвав такі 5 чинників та пояснив їхній вплив:

  • Структура ґрунту

Під час проростання соя піднімає дві долі насінини через шар ґрунту вгору та перетворює їх на пару сім’ядоль. Щоб протиснути такий об'єм через товщу ґрунту, потрібно затратити багато енергії. Чим важчий, щільніший, вологіший ґрунт, тим важче через нього протиснутися. Тобто на важких ґрунтах глибину посіву сої зменшуємо до 3-4 см. За рахунок своєї щільності такі ґрунти мають багато капілярів і довго тримають вологу в посівному горизонті.

  • Волога та капіляри

Для проростання насіння сої поглинає 150-180% вологи від своєї маси. Доступ до вологи — необхідна умова дружніх якісних сходів. На легких ґрунтах більше повітряних пор і волога швидше втрачається. Варто сіяти трішки глибше за горизонт вологи з розрахунком, щоб волога не встигла зникнути з глибини посіву до хорошого розвитку кореневої системи. На легких, піщаних ґрунтах глибину посіву сої можна збільшити до 4-5 см. За рахунок легкої структури псевдолисточкам легше пробитися назовні.

  • Ґрунтовий гербіцид

Дощі можуть промивати ґрунтовий гербіцид на глибину 3-4 см. Не можна допустити контакту гербіциду з посівним матеріалом сої, тому, за умови використання ґрунтового гербіциду, висів має бути не мілкіше 4 см. З тієї ж причини потрібно слідкувати за якісним закриттям борозни при сівбі.

  • Місце для розвитку бульбочкових бактерій

Бульбочкові бактерії можуть розвиватися на кореневій системі на глибині від глибини посіву і до 15 см (де ще є достатньо інтенсивний газообмін). Чим мілкіші посіви, тим більший об’єм кореневої системи придатний до симбіозу з бульбочковими бактеріями й активніша фіксація атмосферного азоту. Враховуючи трикутну форму розповсюдження кореневої системи, кожен сантиметр глибше оптимального посіву буде значно зменшувати доступний об’єм для заселення бульбочковими бактеріями.

Читати: Оптимізація виробництва в умовах війни: поради фахівців

  • Можливості сівалки

За умови наявності доступної вологи неглибокі посіви показують себе у всьому краще. У верхніх 5 см ґрунт прогрівається раніше. Соя проростає швидше. Енергія насінини більше витрачається на формування наземної частини. Легше перехід від живлення сім’ядолями до автотрофного. Активніший розвиток на ранніх стадіях. Швидше закриття міжрядь. Менші втрати ґрунтової вологи. Вище точка кріплення нижнього боба.

Як зауважив Володимир Мірненко, мілкі посіви всім кращі, окрім одного — незароблене насіння на поверхні поля (насіння на поверхні та на глибині до 1 см вважають незаробленим). Якщо глибина посіву не дотримується, то доводиться її збільшувати, щоб заробити все насіння.