11 травня 2022, 13:34, Технології

Якісно виконана сівба сої може мінімізувати втрати при обмолоті — думка експерта

Про це йдеться в матеріалі SuperAgronom.com — «Що потрібно зробити до сівби сої: поради від Володимира Мірненка».

«Зі збільшенням густоти рослин зменшується кількість бобів на рослині й навпаки. Завдання максимізації бобів на м² зводиться до вибору такої кількості рослин, щоб кількість бобів була максимальною. Для кожної групи стиглості сої це буде власна цифра. Чим менша група стиглості, тим менше бобів на рослині й потрібна більша кількість рослин», — пояснює бренд-менеджер компанії «Пьоттінгер Україна» Володимир Мірненко.

Він зазначає, що однією з основних причин збільшення втрат під час обмолоту є низьке кріплення найнижчого боба на стеблі, що не дає змоги жатці комбайна його підібрати. Висота кріплення найнижчого боба практично не залежить від сорту сої. Але завадити втратам обмолоту можна, створюючи такі умови:

  • якомога рівніший агрофон за сівалкою. Будь-які нерівності на полі змусять підняти жатку вище і втрати збільшаться;
  • сівба у добре прогрітий ґрунт. Це активізує розвиток рослини на початкових стадіях і точка кріплення найнижчого боба піднімається.
  • сівба зі стартовим фосфорно-калійним підживленням. Варто зважати не лише на сольовий індекс, а й на вміст хлору, що також негативно впливає на сою. Оптимально провести підживлення з осені. Якщо цього не було зроблено, то внести подалі від насінин — у міжряддя краще, ніж у рядок.
  • сівба з меншим міжряддям. Це стимулює витягування рослини вгору та піднімає точку кріплення найнижчого боба. Міжряддя має відповідати групі стиглості, давати простір для гілкування. Не варто стимулювати витягування рослин збільшенням норми висіву. Зменшення врожаю через загущення значно більше, ніж зниження втрат обмолоту.

Нагадаємо, експорт кукурудзи до Австрії відновлюється.