11 травня 2022, 10:21, ЗЗР

Названо рішення для контролю шкідників у період цвітіння озимого ріпаку і саду

Щоб цього уникнути, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PАRK рекомендують не зволікати з моніторингом та приділяти посилену увагу інсектицидному обробітку у період цвітіння озимого ріпака і плодових насаджень.

 «Наші фахівці з різних регіонів України повідомляють про масову заселеність посівів ріпака озимого ріпаковим квіткоїдом, що вже встиг нанести рослинам пошкодження слабкого ступеня; крім того, триває заселення крайових смуг полів та пошкодження культури хрестоцвітими блішками, прихованохоботниками, подекуди — оленкою волохатою. У плодових насадженнях шкодять яблуневий квіткоїд, оленка волохата, довгоносики та листовійки. При перевищенні ЕПШ ми рекомендуємо застосовувати інсектициди», — наголошує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець

Оскільки ріпак озимий і плодові насадження зараз перебувають у фазі повного цвітіння, фахівець радить ретельно підійти до вибору інсектицидів і віддати перевагу високоефективним препаратам, які діють проти комплексу шкідників ряду культур і характеризуються низькою токсичністю щодо корисних ентомофагів. Таким є системний інсектицид контактної та кишкової дії Лювітор (тіаклоприд, 240 г/л).

«Діюча речовина інсектициду впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори, порушуючи передачу нервових імпульсів у шкідників, що призводить до конвульсій та паралічу, внаслідок чого вони гинуть. Лювітор контролює широкий спектр шкідників. Він забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалу захисну дію від найнебезпечніших видів шкідників (в тому числі тих, які є стійкими до піретроїдів і фосфорорганіки) ріпака озимого, плодових культур, а також овочевої групи. При цьому препарат малотоксичний для корисних ентомофагів, що дозволяє застосовувати його в період цвітіння культур», — повідомляє фахівець.

Фахівець додав, обприскування найкраще проводити у ранкові, вечірні або нічні години, коли відсутній масовий літ бджіл, джмелів тощо. 

Нагадаємо, експерт розповів як уникнути зменшення втрат кальцію з ґрунту.