5 травня 2022, 09:00, Насіння

Часткове відшкодування вартості насіння сільгоспкультур отримають аграрії Львівщини

Про це йдеться на офіційному сайті Львівської ОДА.

Серед культур, вартість насіння яких підлягає частковому відшкодуванню — гречка, просо, олійний льон, квасоля, горох, вика, боби, гірчицяі, редька олійна, капуста (білокачанна, брокколі, брюссельська, цвітна), буряк столовий, морква, цибуля, гарбузи, кабачки, патисони не нижче першої репродукції або першого покоління гібриду в розмірі до 50% вартості насіння. При цьому існує ліміт — не більше, ніж 50 тис. грн одному суб’єкту підприємництва.

«Чимало аграріїв вбачають альтернативу у вирощуванні нішевих та овочевих культур. На полях області вже тривають польові роботи по посіву ярих культур, тому основним завданням аграріїв сьогодні — засіяти всі можливі площі сільськогосподарських угідь сортовим насінням, щоб наростити обсяги валового виробництва, а департамент активно підтримує виробників», — зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Тетяна Гетьман.

Для отримання фінансової підтримки претенденти мають подати департаменту агропромислового розвитку до 15 червня поточного року такі документи: 

  • заявку за формою затвердженою Департаментом;
  • копію витягу або виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • копії фінансової звітності для суб’єктів господарювання (юридичних осіб) відповідно до обраної системи оподаткування; 
  • для фізичних осіб-підприємців копію податкової декларації платника податку за попередній рік (крім створених у поточному році), а для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на 4 групі,
  • копії податкових декларацій за попередній та поточний рік;
  • копії первинних документів, які підтверджують факт оплати, одержання насіння;
  • копію документа про висів насіння (форма № ВЗСГ-4), затвердженого наказом  Мінагрополітики  від 21.12.2007 № 929 «Акт №__ про  витрати насіння  і садивного матеріалу»;
  • копії сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння;
  • копії звіту (звітів) з виробництва, що формувався суб’єктом господарювання та подавався до органів статистики: «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур» (форма №4-сг), «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду» (форми №29)  за останній звітний період, а у разі відсутності статистичної звітності – довідку (анкету) про виробничі показники за попередній рік, за формою затвердженою Департаментом.
Технологія вирощування проса
Читати

У разі закупівлі насіння у фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, не включених до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, суб’єкти господарювання додатково до вказаних документів подають копії документів на якість насіння, визначені ДСТУ 4138-2002:

  • атестат на насіння (на добазове і базове насіння);
  • свідоцтво про якість насіння (на сертифіковане насіння);
  • свідоцтво на гібридне насіння (на насіння першого покоління гібридів).

Нагадаємо, за даними опитування цьогоріч площі під гречкою зростуть.