3 травня 2022, 12:40, ЗЗР

Господарство на Київщині зекономило $50/га за рахунок нової схеми гербіцидного захисту кукурудзи

Про це йдеться у статті «АгроРевізор: Ґрунтовий і страховий захист за одне внесення — ефективність та економіка» на SuperAgronom.com.

Як зазначив Дмитро Книрш, заступник директора з рослинництва СТОВ «Деренківець», у 2021-му через затяжну весну сівба кукурудзи відтермінувалась — було холодно, тож чекали на оптимальні умови. Зате потім кукурудза швидко зійшла.

«Ми провели культивацію, трохи збили першу хвилю бур’янів, знову почекали. Й десь у фазу 2-3 листки, подекуди вже й 4 листки було, — внесли за порадою фахівців компанії BASF суміш гербіцидів Акріс® у нормі 1,5 л/га і Стеллар® Плюс — 0,9 л/га», — зазначив пан Дмитро. 

За його словами, за термінами внесення зважали не на фазу кукурудзи, а щоб уже максимально посходили усі види бур’янів. Зокрема, на момент обробки злакові перебували у фазі 2-3 листки, дводольні — так само.

АгроРевізор: Ефективність гербіциду за ранніх термінів внесення

Читати

«Гербіциди спрацювали чудово, це ми бачимо передусім по полю — воно чисте, бур’яни відсутні. Тож ефективність схеми можна оцінити як максимально високу — 98-99 %. І сама кукурудза наразі в чудовому стані. Ми обстежили качани — немає череззерниці, ряди повністю сформовані, прямі, не збиті. Тобто можемо відмітити також, що фітотоксичної дії на кукурудзу також не було», — зі свого боку, зазначив Євген Качура, менеджер з маркетингу напряму кукурудзи, бобових та цукрового буряку компанії BASF.

Крім ефективної боротьби з бур’янами, за словами Дмитра Книрша, господарство із застосуванням такої схеми гербіцидного захисту також і заощадило.

«На 100% переконаний, що схема вигідна. По-перше, ми економимо на самому внесенні, адже виходимо в поле з гербіцидним захистом лише один раз. А це мінус 10 доларів на гектарі (в таку суму ми обчислили прохід обприскувача). Далі скидаємо норму самого ґрунтового препарату. Бо окремо ми вносили б його по 2,5 л/га, а в цьому разі — по 1,5 л/га, отже, 1 літр зекономили. В коштах це десь 15-20 доларів. І так само по страховому внесенні — зазвичай норма 1,2 л/га, а в цій схемі — 0,9 л/га. Тож приблизно на кожному гектарі, завдяки запропонованій фахівцями BASF схемі гербіцидного захисту, ми зекономили близько 50 дол./га», — роз’яснив заступник директора.