19 квітня 2022, 15:00, Україна

До 7% посівів озимого ріпаку уражено бактеріозом та іншими хворобами

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

За існуючих гідротермічних показників на озимому ріпаку розвивалися пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз, осередково біла плямистість (Дніпропетровська, Черкаська обл.), якими уражено до 7% рослин. Інтенсивність розвитку хвороб знижувалась за рахунок застосування контактно-системних фунгіцидів.

«Посіви озимого ріпаку заселяють жуки стеблового капустяного і великого ріпакового прихованохоботників, ріпакового квіткоїда, які за чисельності 0,5-2, макс. 4 екз. на рослину пошкодили до 5% рослин. Хрестоцвітими блішками у крайових смугах полів пошкоджено від 2 до 10% рослин», — зазначають фахівці.

Читати по темі: Експерти розповіли про поширеність шкідників на посівах зернових культур

У господарствах за перевищення шкідниками ЕПШ (ріпакового квіткоїда в період утворення бутонів — 1-2 жуки на рослину, в період збільшення бутонів — 2-3 жуки на рослину, на початку цвітіння 5-6 жуків на рослину; стеблового капустяного прихованохоботника — 2 жуки на 40 рослин або 20 жуків на жовту чашку за 3 дні) необхідно провести крайові або суцільні обприскування рекомендованими інсектицидами.

Нагадаємо, погода посприяла розвитку хвороб на посівах озимих культур.