13 квітня 2022, 16:15, ЗЗР

Аграріям порекомендували посилювати технології стимуляторами та антистресантами

Про це інформує прес-служба компанії «Агротехносоюз» (дистриб’ютор HuminTech).

За словами фахівців, стимулятори та антистресанти варто застосовувати для того, щоб добрива максимально ефективно засвоювались рослинами.

«Якщо в попередні роки добрив вносили достатньо, рослини можуть компенсувати дефіцит, засвоюючи залишки елементів живлення з ґрунту», — наголошують фахівці.

Зазначається, що в Україні використовується кілька продуктів, які суттєво підвищують коефіцієнт засвоєння елементів живлення із внесених добрив та ґрунту:

Читати по темі: Прибавки та прибутки від застосування гуматів: дані з полів

Основними діючими речовинами цих препаратів є гумінові та фульвові кислоти. Це органічні сполуки, які формуються мільйони років у результаті хімічних та біологічних перетворень рослинних і тваринних решток. Особливу роль відіграють фульвові кислоти. Їх молекули досить малі, що допомагає їм легко проходити навіть крізь клітинні мембрани.

«Фульвові кислоти є високоефективними природними хелатуючими сполуками, які містять карбоксильні й фенольні функціональні групи. В результатів вони утворюють хелатні комплекси з елементами живлення, а завдяки маленьким розмірам легко проникають у рослини та транспортують мікроелементи безпосередньо до місць метаболізму рослин. До того ж фульвові кислоти стимулюють кореневу систему до виділення органічних кислот і цукрів. Органічні кислоти переводять важкодоступні елементи живлення в доступну форму, а цукри підвищують життєдіяльність ґрунтових мікроорганізмів, які також відіграють важливу роль у доступності елементів живлення», — кажуть фахівці.

У компанії «Агротехносоюз» також підкреслили, що фульвові кислоти виробництва німецької компанії HuminTech збільшують засвоєння елементів живлення рослинами на 15–30%.

Читати по темі: В Інституті Агробіології розповіли, чи потрібно вносити азотні добрива під сою

«Для забезпечення найвищого ефекту необхідно працювати комплексною технологією. Проте також важливо, щоб внесення були проведені в критичні періоди розвитку культури. Наприклад, для соняшнику у фазу (V5–V8) 3–4 пар листків, коли закладається кількість квіток на рослині, та у фазу (R1–R3) зірочки, коли утворюються квітки та визначається потенційна кількість насінин у кошику. Застосування препаратів компанії HuminTech у ці фази на соняшнику допомагає підвищити врожайність у середньому на 8-12%, проте іноді результат може досягати й 30-40%», — зазначають експерти.