25 березня 2022, 15:00, Добрива

Добрива в Україні є, проблема в фінансовій можливості його купити і логістиці — думка

Про це йдеться у матеріалі «Віталій Попов: Дефіциту добрив немає, проблема — в логістиці».

«Значного дефіциту я не бачу. Наявні певні продукти в різних куточках України. Але однією з найбільших проблем є відсутність логістики. Наприклад, з досвіду нашої компанії. Мій товар перебуває в порту Миколаєва. А ця позиція потрібна, скажімо, в Полтаві чи Синельниковому Дніпропетровської області. Сьогодні на його доставку потрібно десь 3-4 доби, з урахуванням об’їзних шляхів і комендантських годин у певних місцях, де машина вночі стоятиме», — розповідає Віталій Попов, власник ТОВ «УТК ХимАльянс».

Друга проблема, зазначає підприємець, — не на всіх автозаправних станціях є пальне. Тож виникає криза дозаправки.

І третя проблема — більшість водіїв пішли в армію. Нема кому сідати за кермо.

«У нашій компанії, наприклад, зараз декілька машин залишились без водіїв. В сукупності вся логістика значно ускладнюється, вантаж іде дуже довго», — наголошує пан Віталій.

Читати по темі: Українські аграрії не мають змогу ні продавати, ні зберігати вирощене зерно

Тобто якщо аграрій хоче закупити добриво, то він його знайде — навіть через «сарафанне радіо», але ось отримати його — це вже значна складність.

«Це один бік. Але є і другий. Фінансовий. Багато аграріїв не можуть продати своє зерно, щоб отримати кошти і розплатитись за добриво. На складах залишилося ще чимало урожаю, але реалізувати його і відправити покупцю — неможливо», — каже власник ТОВ «УТК ХимАльянс».

А так, за його словами, основні необхідні для весняних робіт продукти — карбамід, амофос, КАС — є в цілком достатній кількості.

«У нас, правда, КАСу вже немає, сьогодні останній продали, просто кинувши інформацію у соцмережі і буквально за день реалізували 1,5 тис. тонн, — резюмував підприємець. — А карбамід, сульфат амонію, РКД поки що є і вони доступні».

Детально про ситуацію в сфері сільського господарства в Україні читайте в матеріалі на SuperAgronom.com.

Читати по темі: Ціни на добрива та пальне в Україні є катастрофою — аграрії б’ють на сполох

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2022