16 березня 2022, 10:00, Україна

Волинські аграрії віддаватимуть перевагу сівбі ярої пшениці

Про це розповів директор обласного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко, пише Суспільне.

За його словами, аграрії менше сіятимуть технічних культур, натомість робитимуть ставку на яру пшеницю для того, щоб було зерно. Додає: нині в області створений достатній резерв та з продовольчим забезпеченням проблем немає.

Павло Давидюк, аграрій з Волині, який щороку обробляє 3 тис. га землі, розповідає, — наразі половину полів уже засіяли — це 1 200 га озимої пшениці та 200 га озимого ячменю. У порівнянні з минулим роком площі посівів збільшили на 250 га.

«Так як деякі області України не зможуть сіяти, будемо їх забезпечувати», — говорить аграрій.

Він наголосив, що зараз найбільша проблема — кредитні ресурси та паливно-мастильні матеріали. Не зважаючи на це, техніка сільськогосподарського підприємства уже працює поблизу селища Олика. Тут готують ґрунт для майбутнього врожаю, на поля розкидають мінеральні добрива.

Читати по темі: Оприлюднено список змін у сфері держпідтримки аграріїв

Також у матеріалі зазначається, що багато одноосібних господарств вже приступили до роботи на полях. Планується сівба вівса, ячменю, посадка картоплі. Та попри це, коштів на виконання робіт може не вистачити.

«Турбують високі ціни на солярку та часткова її відсутність. Щоб садити трактор треба, коней вже немає в нас, позбували люди, мабуть, як користуватись лопатами», — говорить Зінаїда Більська.

Нагадаємо, що критично важливим працівникам АПК нададуть відстрочку від військової служби на час посівної.