22 лютого 2022, 18:40, Україна

Світ може залишитись без української пшениці у зв’язку з ескалацією воєнного конфлікту

Про це розповів міністр сільського господарства США(USDA) Том Вілсак, пише Кurkul.com з посиланням на Arkansas Democrat Gazette

Зазначається, що частка української пшениці у світовому експорті становить 12%.

У зв’язку з такими ризиками аграрії США планують збільшувати виробництво пшениці, щоб попередити проблеми з ланцюгом поставок, у разі, якщо Росія вторгнеться в Україну.

«Конфлікт в Україні, очевидно, дасть нам можливість втрутитися і допомогти нашим партнерам у важкий час. Зокрема, ми будемо продовжувати шукати можливості для розширення експортних ринків», — наголосив Том Вілсак.

Читати по темі: До 28% польських аграріїв відмовились від азотних добрив для підживлення озимини — опитування

Він зазначив, що зростаюча напруженість і мілітаризація вздовж російсько-українського кордону, а також спричинені пандемією відставання в ланцюжках поставок і стрибки в витратах на добрива та сільськогосподарське обладнання допомогли торік підняти ціни на пшеницю до найвищого рівня за майже десятиліття.

«Порушення на товарних ринках, спричинене вторгненням, найбільше вплине на провідних покупців української пшениці в Південній Азії, Європі, Африці та на Близькому Сході. Ми, безумовно, сподіваємося, що цього не станеться», — підсумував міністр.