11 лютого 2022, 18:40, Технології

Науковці знайшли спосіб захистити картоплю від фітофторозу та зекономити на ЗЗР

Міжнародна група вчених з Гентського університету, Бельгія та Інституту сільськогосподарських наук і наук про навколишнє середовище Естонського університету природничих наук знайшла спосіб знизити ризик фітофтори на картоплі за рахунок синергетичних властивостей пестицидів та фосфату калію.

«За оцінками ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) світове виробництво картоплі перевищило 368 млн тонн з 2018 року. Однак культура відрізняється своєю чутливістю до патогенів і в останні роки найбільшої шкоди їй завдає саме фітофтороз», — йдеться в статті.

За словами науковців, для сприйнятливих сортів необхідне часте застосування фунгіцидів, тому зростає занепокоєння щодо надмірного використання агрохімії. Разом зі шкідливим впливом на екологію, такий темп застосування пестицидів сприяє виникненню у патогенів стійкості до діючих речовин ЗЗР.

Читати по темі: Науковці НААН вивели новий сорт картоплі з урожайністю 80 т/га

У цьому сценарії очевидна потреба в економічних та екологічно стійких методах.

В ході наукових досліджень вченим вдалось вияснити, що активні інгредієнти ціазофаміду та манкоцебу, що використовуються в якості діючих речовин традиційних ЗЗР для боротьби з фітофторозом, були менш ефективними у зниженні P. Infestans інфекції, ніж при поєднанні з фосфатом калію (potassium phosphite — KPhi).

«У випробуваннях у теплицях ціазофамід, мандіпропамід та манкоцеб у рекомендованих дозах були найефективнішими методами лікування у поєднанні з KPhi, — кажуть науковці. — У той же час комбінація KPhi з азоксистробіном, бентіавалікарб-ізопропіл/манкоцебом та ціазофамідом у зменшених дозах виявляла сильну захисну активність. Це зменшило тяжкість зараження P. infestans до 89%».

Експерименти у теплиці також продемонстрували, що комбінація KPhi та ціазофаміду в обох дозах викликала максимальне зниження тяжкості захворювання (до ~90%) протягом 35 днів після зараження.

В експериментах на мікроділянках KPhi уповільнював розвиток фітофторозу у сприйнятливих сортів картоплі.

«Наші дані свідчать про те, що оптимізація складу з додаванням KPhi може призвести до зниження рекомендованої дози. Крім того, вплив KPhi на розвиток фітофторозу робить його потенційним компонентом для включення до інтегрованої системи боротьби зі шкідниками», — резюмували фахівці.