11 лютого 2022, 16:05, Технології

Експерти розповіли, на яких ділянках краще сіяти високоолеїновий соняшник

Про це йдеться у матеріалі «5 постулатів для старту точного землеробства від Smart Farming».

Так, у компанії SmartFarming стверджують, — система точного землеробства (ТЗ) дозволяє розкрити потенціал сортів та гібридів культур. Однак, з агрономічної точки зору, не всі гібриди підходять під точне землеробство, зокрема для диференційованого посіву. Лише шляхом тестування можна підібрати відповідний гібрид.

Для прикладу головний агроном SmartFarming Артур Анділахай приводить раціональність використання ділянок з різними показниками продуктивності.

«На ділянках із середніми показниками можна сіяти звичайні гібриди соняшника, які забезпечують вал продукції, а на ділянках з вищими показниками — високоолеїнові гібриди для інтенсивної технології, які забезпечать вищу якість продукції», — каже експерт.

Читати по темі: Озвучено прогноз урожаю високоолеїнового соняшника в агросезоні-2022

Зазначається, що переваг в ТЗ багато, та під питанням залишається термін окупності інвестицій. А він, за словами інженера-мехатроніка систем точного землеробства SmartFarming Олексія Агєєва, залежить від ряду факторів, таких як: площа в обробці, вартість добрив, навантаження на техніку тощо.

«Інвестиції в переобладнання сівалки технологіями Precision Planting для господарства з земельним банком від 1500 га можуть повернутися за сезон. А навігація, диференційоване внесення добрив з польовим аналізатором Augmenta, прикореневе підживлення з Y-Drop забезпечують окупність інвестицій миттєво», — наводить приклад Ілля Копил.

Нагадаємо, що попит на високоолеїновий соняшник у наступному році має значно зрости.