10 лютого 2022, 09:30, ЗЗР

Деякі протруйники можуть токсично впливати на проростки рослин за дефіциту вологи

Про це йдеться у матеріалі «Ризики та переваги інвестування у протруювання зернових» на Kurkul.com.

«При дефіциті вологи в посівному шарі ґрунту та недотриманні дозування деякі протруйники можуть токсично впливати на проростки рослин, що в результаті призводить до зменшення схожості насіння та, як наслідок, зниження врожайності. Ця проблема особливо актуальна для зон недостатнього і нестійкого зволоження, а також у роки з дефіцитом ґрунтової вологи на час сівби зернових», — зазначається у статті.

Відчутне зниження врожайності зернових з передпосівним протруюванням також пов’язують з сівбою в пізні терміни. Саме низька температура повітря і дефіцит опадів у цей період здатні викликати значне ослаблення сходів.

Читати по темі:  Озвучено ТОП-15 найпопулярніших сортів озимого ячменю в Україні

«На ділянках з обробленим перед сівбою насінням сходи з’являлися на три-чотири доби пізніше, ніж на контрольних. Такі рослини перед відходом у зиму були менш розкущені та з меншою площею листової поверхні порівняно з контрольними посівами. Це призводило до подальшого відставання в розвитку і в кінцевому підсумку — до зниження врожайності культури», — підкреслюють фахівці.

Дослідження показали, що сівба протруєного насіння в недостатньо зволожений ґрунт не дозволяє діючій речовині проникати всередину проростка. Під дією фунгіциду в умовах посухи може відбуватися придушення формування нормальної ризосфери, що посилює розвиток кореневих інфекцій в подальшому.