6 лютого 2022, 14:00, ЗЗР

Експерт розповів про правильний гербіцидний захист кукурудзи, що вирощується по no-till

Про це йдеться у матеріалі «Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування».

«При no-till, за відсутності поверхневого обробітку ґрунту, поле вкривається шаром подрібнених залишків рослин (мульчею). Такий підхід сприяє консервації насіння бур’янів у нижніх горизонтах ґрунту та значному зниженню забур’яненості. На практиці такий результат стає вже відчутним на 3-5-й рік від впровадження цієї технології. Саме стільки часу необхідно, щоби спровокувати проростання та знищити бур’яни, насіння яких перебуває ближче до поверхні ґрунту», — розповідає Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій компанії LNZ Group.

Він також наголошує, що слід постійно моніторити стан посівів, та відповідно до проявів забур’яненості підбирати захист.

«У разі нульового обробітку ґрунту, коли попередником кукурудзи виступають соя, горох чи озимі зернові, оптимальним рішенням є ґрунтовий захист. Для цього можна використати однокомпонентні ґрунтові гербіциди від бренду DEFENDA Сора-Нет 2 л/га та Айдахо 1,7 л/га, або Айдахо 1,7 л/га + ДаблТрай 1,5 л/га (коли відпадає ризик нічних холодів). При визначенні норм внесення ґрунтових гербіцидів слід робити поправку, враховуючи стан органічних решток попередника. Стосовно цін, то обидві ґрунтові схеми від компанії LNZ у 2021 році обійшлися господарникам у межах $25/га», — каже пан Віталій.

Читати по темі: Кукурудза по no-till: особливості технології вирощування

Коли за цією технологією кукурудза вирощується на полі другий або ж третій рік поспіль, ґрунтовий захист від бур’янів тут, через значну кількість пожнивних решток, буде неефективним, — наголошує фахівець.

За умови забур’яненості поля багаторічними злаковими та широколистими, після сівби, до появи сходів культури, дієвим буде застосування гербіциду суцільної дії Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л) — 2-4 л/га.

«Надалі зберегти та захистити посіви кукурудзи від бур’янів допоможе страховий захист. На полях, де попередником був соняшник, гарним рішенням є використання страхових Сумаро 0,3 л/га + Муссон 1,0 л/га. Таку систему захисту застосовують у фазах кукурудзи від 3 до 10 листків. На полях, де переважають осот, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, гірчаки та хрестоцвіті, за середньодобової температури +15°С в допомозі аграріям стає гербіцид вибіркової дії Примус (2-етилгексиловий ефір, 2,4-Д 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) у нормі 0,5 л/га», — розповідає менеджер з розвитку агротехнологій компанії LNZ Group.

Правильне сушіння зерна кукурудзи — опубліковано поради експерта
Читати

Слід наголосити, що система застосування гербіцидів не може бути стандартною, вона має враховувати особливості кожного конкретного регіону або поля, видового складу бур’янів. Проте, навіть попри тонкощі з хімічними захистом та мінеральним живленням, не все так проблематично, як може здатися. Господарники, які знайшли в собі сили і терпіння займатися ресурсозберігаючим землеробством, мають гарні результати.

«Рентабельність вирощування кукурудзи (коли ми не зазіхаємо на 15-17 т/га) при no-till буде вищою, порівняно з традиційною технологією. Перевагою буде й стабільність врожаю в середньому по роках, зниження витрат на пальне та запчастини, на мінеральні добрива, зменшення амортизації техніки. Окрім того, вирішується проблема ерозії ґрунтів, відновлюється та покращується природна родючість землі, якою зможуть користуватися ще й майбутні покоління», — резюмував Віталій Лапчинський.

Детальніше про технології вирощування кукурудзи читайте у матеріалі SuperAgronom.com.