27 січня 2022, 08:00, Світ

Оприлюднено звіт щодо стану озимих у США, ЄС та Україні

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами Української зернової асоціації.

Стан озимих у США погіршується у зв’язку зі збереженням на території країни несприятливих погодних умов. Згідно з даними USDA, станом на 24 січня в основному регіоні вирощування озимих, — штаті Канзас, добрий і відмінний стан рослин фіксувався у 30% посівів проти 33% на початок місяця (до 3 січня), що також поступається показнику попереднього року (43%).

Також частка посівів зернової в доброму та відмінному стані за вказаний період скоротилася в штатах Колорадо — з 25% до 20% (для порівняння: роком раніше показник становив 17%), Оклахома — з 20% до 16% (роком раніше — 61%), Іллінойс — із 75% до 42% (роком раніше — 65%), Небраска — з 39% до 36% (роком раніше — 34%), Північна Дакота — з 39% до 16% (роком раніше — 21%) і Південна Дакота — з 38% до 31% (роком раніше — 32%).

Читати по темі: Аграрій з Вінниччини розповів про стан посівів озимих культур

Згідно з січневим звітом MARS, у більшості регіонів Європи озимі культури в даний час знаходяться в доброму і задовільному стані, що обумовлено більш високими, ніж зазвичай, температурами і достатньою кількістю сезонних опадів в період з 1 грудня 2021 р. по 15 січня 2022 р.

Як уточнюється, пошкоджень озимих зернових заморозками в розглянутий період не фіксувалося. При цьому в північних і центрально-східних регіонах Європи посіви озимих частково або повністю загартовані.

Читати по темі: У найближчі 20-25 років в Україні не буде зими — Укргідрометцентр

В Україні озимі перебувають здебільшого в задовільному та доброму стані. Незважаючи на те, що погодні умови досить нестабільні, з’являється льодова кірка та фіксуються значні вітри, на полях присутній достатній шар снігу, що захищає посіви від пошкодження.

«Упродовж другої декади січня зимуючі культури знаходилися у стані зимового спокою. За спостереженнями агрометеорологів на багатьох площах Сумської, Полтавської, місцями у Чернігівській областях відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 2 до 14 мм, місцями у Сумській та Полтавській областях — до 20 мм, ступінь розповсюдження кірки становила від 10 до 90 % площі поля», — зазначають в Укргідрометцентрі.