26 січня 2022, 17:00, Технології

Вирощувати амарант можна без застосування міндобрив — аграрій

Про це йдеться у матеріалі «Амарант: Як вирощувати, чим збирати та скільки коштує технологія?».

«Агрофон, звичайно, має значення і за наявності в ґрунті азоту амарант розвивається значно інтенсивніше. Але я б замінив будь-яке внесення мінеральних добрив у ґрунт рихленням і підживленням по листу. Результат буде кращим», — розповідає Олександр Дуда, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції».

Слід врахувати, що амарант не любить кислі ґрунти. Вирощувати культуру на родючих ґрунтах можна без застосування добрив, оскільки вона має досить глибоку кореневу систему. Співвідношення споживання N:P:K з ґрунту у рослин амаранту дорівнює 1:0,8:3.

Читати по темі: Амарант стає все цікавішим для українських аграріїв: чи варто вирощувати культуру

Також у матеріалі зазначається, що використання культури цілком можливе у проміжних посівах. Сучасне сортове різноманіття дозволяє це. Наприклад, сіяти амарант сорту Ультра можна до 20 липня в центральних та південних регіонах, до 15 липня — на півночі України. Спосіб сівби — суцільний/вузькорядний.

Для прикладу, у 2021 р. в органічній компанії «УкрБіоЛенд», що на Дніпропетровщині, збирали до 1,0 т/га амаранту післяжнивно (після озимого ячменю). За такого розміщення культури наступна операція після сівби, яка відбулася 1 липня, — пряме комбайнування (14 жовтня). Іншим прикладом є господарство з Черкащини, де в технології післяукісної сівби зібрали 1,2 т/га амаранту після озимого жита.

«За мінімальних витрат та поточної ціни 60 тис. грн/т органічного амаранту ми бачимо дуже привабливу економіку. А це вже може стати метою для вдосконалення технології пожнивних посівів», — каже пан Олександр.

Детальніше про вирощування амаранту читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.