26 січня 2022, 12:30, Україна

В Укргідрометцентрі розповіли, як погодні умови вплинули на посіви озимих культур

Про це інформує Українська зернова асоціація.

«Упродовж другої декади січня зимуючі культури знаходилися у стані зимового спокою. За спостереженнями агрометеорологів на багатьох площах Сумської, Полтавської, місцями у Чернігівській областях відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 2 до 14 мм, місцями у Сумській та Полтавській областях — до 20 мм, ступінь розповсюдження кірки становила від 10 до 90 % площі поля», — йдеться в матеріалі.

У період найбільш інтенсивного похолодання, у першій половині декади, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав на більшій частині території знижувалася до -5…-9°С, в окремих районах Луганської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської областей до -10…-11°С, у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій Тернопільській, Житомирській та Чернігівській областях до -1…-4°С.

Читати по темі: Аграрій з Вінниччини розповів про стан посівів озимих культур

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила:

  • озимої пшениці у фазі утворення сходів – 3-го листка -12…-14°С, у фазі кущіння -14…-16°С;
  • озимого жита -16…-17°С;
  • озимого ячменю та озимого ріпаку -9…-12°С.

За результатами відрощування гілок плодових культур, яке було проведено після короткочасного зниження температури повітря (наприкінці грудня) до небезпечних для плодових культур показників (-18…-25°С), пошкоджень не виявлено.

Нагадаємо, що згідно з даними Укргідрометцентру, погодні умови першої декади січня 2022 р. були здебільшого сприятливими для озимих культур. Певну загрозу становила льодяна кірка та перепади температур, що могли призвести до пробудження рослин та зниження їх зимостійкості.