19 січня 2022, 11:00, Україна

Через зміну клімату аграріям радять не вирощувати сою та просо на Кіровоградщині

Про це розповів Віталій Іщенко, заступник директора з наукової роботи інституту сільського господарства, пише Суспільне.

У матеріалі зазначається, що за результатами дослідження Світового банку, п’ять областей в Україні зазнають найбільших втрат унаслідок зміни клімату. Серед них — Кіровоградська.

«У грудні Світовий банк опублікував результати дослідження про вплив зміни клімату на економіку України. Його проводили протягом двох років на замовлення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Дослідники дійшли висновку, що найбільше зміни клімату відчують у Черкаській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій та Кіровоградській областях», — йдеться в повідомленні.

За словами кандидатки фізико-математичних наук, експертки з питань зміни клімату Світлани Краковської, щоб уникнути впливу змін клімату на врожайність зернових культур, аграріям треба використовувати дослідження науковців.

Що радять в Созонівському інституті сільського господарства

На полях інституту біля села Созонівка Кропивницького району посіяні озимі пшениця, ячмінь та соняшник. Тут вирощують рослини, які адаптовані до умов степового регіону. Працівники досліджують їх врожайність і потім радять аграріям, що сіяти краще.

Читати по темі: Шквальний вітер може завдати значної шкоди озимим, що погано сформувалися через посуху

«Останні 10 років змінилася тенденція до підвищення температурного режиму в основні періоди вегетації сільськогосподарських культур. Краще посуху переносять озимі, бо використовують зимові запаси вологи. Періоди посухи змінюються надлишком зволоження — це також накладає свій відбиток на розвиток культур», — каже Віталій Іщенко.

Щоб підвищити зимостійкість озимих зернових культур, потрібно вчасно їх сіяти, радить завідувач відділу рослинництва Назар Умрихін. Для Кіровоградської області — це друга половина вересня — початок жовтня. Тоді вносити фосфорно-калійні добрива, перевагу надавати морозостійким сортам.

Що кажуть синоптики

За останні 30 років в Україні зросла температура повітря. Начальниця відділу обласного центру з гідрометеорології Валентина Лазарєва пов’язує це з глобальним потеплінням.

«Температура зросла на 1,1℃. Найтепліші роки були — 2007, 2015, 2017, 2019 і 2020 — середня температура повітря становила від 10,1 до 11,1℃», — зазначає пані Валентина.

При середній річній нормі 537 міліметрів у ці роки дощів та снігу випало від 105 до 125 міліметрів менше норми.