17 січня 2022, 15:30, Добрива

Створено добрива з повільним вивільненням та кращою проникністю в глибші шари ґрунту

Про це йдеться у матеріалі на futurefarming.com.

За словами Тайса Рамарі, дослідника Polli Fertilizantes Especiais, вчені вже створили продукт, який, порівняно зі звичайними мінеральними добривами, має кращу розчинність, рівномірніше і легше розподіляється в ґрунті, проникаючи навіть у глибокі його шари, що в цілому дозволяє компонентам ефективніше впливати на всю кореневу систему рослини.

Одна з основних цілей розробки — запобігти втратам калію. За даними Embrapa Florestas, у більшості випадків більше 90% добрив не надходить до коріння рослин через такі явища, як випаровування, вилуговування і низьке поглинання.

Лише половина українських аграріїв повністю забезпечені ЗЗР та добривами
Читати

Зазначається, що науковці вивчають евкаліптову целюлозу, сульфат кальцію, карбонат кальцію та альгінат. Методологія розкриття потенціалу нових добрив зосереджена на використанні біорозкладного полімеру наночастинок, яким будуть покриватись елементи живлення для поступового їх вивільнення.

Використання методології наночастинок Embrapa Floresta має важливу мету — забезпечити переваги, які наразі звичайні добрива не пропонують. Крім повільного вивільнення поживних речовин, продукт може запобігти втраті калію.

«Це зробить удобрення стабільнішим. Крім того, ми будемо працювати з біорозкладною сировиною. Тому наш продукт буде повністю сумісний із агростійкими технологіями»», — наголосив Франсін Чеккон Кларо, співавтор дослідження

Вивільнення добрив повільним, поступовим і контрольованим чином дозволить організувати доставку поживних речовин з певною швидкістю, створивши всі передумови їх доступності для культури протягом тривалого часу.

Читати по темі: Китайські добрива та ЗЗР зростають у ціні через боротьбу за екологію