14 січня 2022, 13:30, Добрива

Надлишок азоту зменшує вміст органічного вуглецю в ґрунті

Про це повідомляє futurefarming.com.

Такі результати дослідники Університету отримали у виробничих посівах кукурудзи. Для цього науковці перевірили рештки кукурудзи, вирощеної за високих доз азотних добрив або без їх застосування. Вони виявили, що присутність азоту (екзогенно нанесеного на рослинні рештки або включеного до тканини кукурудзи) не лише прискорює розкладання решток, але й продукує більше вуглекислого газу. При цьому форма внесення азоту (нітрат калію або сульфат амонію) не мала значення.

«За інтенсивного внесення азотних добрив ви можете отримати більшу біомасу кукурудзи та врожай, але це означає, що рослинних решток в ґрунті буде також більше. Проте зберегти отриманий вуглець у ґрунті не можна. Азот в залишках стимулює мікроорганізми, які спалюють вуглець шляхом дихання. Тож ви можете вкласти більше, але не можете зберегти», — стверджує Річард Малвейні, професор Департаменту природних ресурсів та наук про навколишнє середовище (NRES) Університету Іллінойсу. 

При цьому фахівець додав, що вуглець до кукурудзяних решток надходить з атмосфери і повертається в атмосферу під час розкладання. Але проблема в тому, що, коли мікроорганізми мають високий запас азоту, вони їхня потреба у вуглеці як у джерелі енергії зростає. Таким чином, за високих рівнів азоту в ґрунті їх потреба може навіть перевищувати запаси вуглецю в рештках. 

Так, протягом першого місяця розкладання залишків вуглецю відбувалося швидше за наявності азотних добрив, ніж за їх відсутності. Проте було відмічено, що виробництво вуглекислого газу наступного місяця відбувалося повільніше для удобреного ґрунту, ніж для неудобреного. До кінця дослідження загальна кількість утвореного вуглекислого газу була більшою з додаванням азоту, ніж без нього.

Отримані результати пояснюють, чому ґрунтовий органічний вуглець не може накопичуватися на кукурудзяних полях із високим вмістом решток. Дослідники пропонують фермерам уникати надмірного внесення азоту.

Нагадаємо, вартість пшениці та кукурудзи в українських портах підвищилась — звіт за 13 січня 2022 р.