13 січня 2022, 08:00, Україна

Аграріям розповіли про небезпеку вертицильозного в’янення та вугільної гнилі соняшника

Про це йдеться у матеріалі «Факти про 10 найбільш поширених хвороб соняшника».

«Неперебірливий патоген, що здатний уражувати понад 400 культур, серед яких соняшник, — Verticillium dahliae. Вертицильозне в’янення листя соняшника відбувається під час цвітіння внаслідок закупорювання провідних судин листків, що призводить до появи хлорозу і некрозу між жилками. Спершу відмирають листки нижнього ярусу, згодом верхнього. До дозрівання відбувається зморщення серцевини стебла та його почорніння», — зазначається у матеріалі.

Почорніння серцевини стебла нерідко є підставою помилкової ідентифікації вугільної гнилі. Як і у випадку склеротиніозу, вертицильозне в’янення може завдати великої шкоди посіву.

Читати по темі: Бактеріальний опік здатен знизити врожайність соняшника на 70%

Вугільна гниль соняшника

Інший небезпечний патоген, що лютує особливо в південних областях України в останні роки, — Sclerotium bataticola, викликає вугільну гниль соняшника. Листки некротизуються і відмирають, на стеблах з’являються бурі плями, які набувають сірого кольору. В основі стебла можна побачити дрібні чорні склероції, схожі на пил. Як і у випадку вертицильозного в’янення, відбувається закупорювання провідних судин міцелієм патогена, що призводить до передчасного старіння і загибелі рослини.

Патоген може уражувати також кукурудзу і сою. Симптоми проявляються у репродуктивних фазах розвитку. За даними вчених хвороба може знизити врожай на 18-64%. Відмінністю вугільної гнилі є те, що уражена тканина на місці плям залишається сухою та не стає м'якою навіть за умов впливу вологи.

Детальніше про різні хвороби соняшника читайте у матеріалі на SuperAgronom.com, 2021.