12 січня 2022, 15:40, Україна

Близько 25% посівів озимих культур на Полтавщині уражено грибковими хворобами

Про це пише Suspilne.media.

Загалом в області озимими культурами засіяли понад 263 тис. га землі. Це приблизно стільки ж, як і під урожай 2021 року.

Станом на початок другої декади січня 2022 р., за словами фахівців, найбільше на посівах фіксується септоріоз — грибкове захворювання. Попри це, під час морозу він не розвивається, тому навесні посіви можна буде вилікувати, — зазначає Віталій Христось, головний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки обласної Держпродспоживслужби.

«Для розвитку грибкових захворювань — септоріозу, кореневої гнилі, потрібна температура від плюс 5 до 8 ℃. Це веде до зниження урожаю, якості зерна. Усі агрономічні служби району, господарств планують догляд весною. Перш за все, це внесення фунгіцидів, далі інсектицидів, гербіцидів», — каже пан Віталій.

Читати по темі: Стан озимих зернових на Житомирщині здебільшого задовільний — аграрій

У фермерському господарстві, що у селі Кукобівка Решетилівської громади, понад 250 га площ землі засіяні озимими культурами — пшеницею та ріпаком. Половина із них у доброму стані, каже агроном Павло Костогриз.

«50% посіяли ми, можна сказати, у ранні терміни. Вона розкущилася, і пішла в зиму середина кущення. А половину площ посіяли пізнувато, хоч по термінах було й нормально, та погодні умови цього року склалися так, що пшениця знаходиться у фазі двох-трьох листків. Це не дуже добра фаза», — говорить пан Костогриз.

Від шкідників та хвороб посіви обробили восени, каже агроном-хімік господарства Денис Лось. Проте на деяких рослинах усе ж виявили грибок.

«Протруювання ми робимо досить якісно, вносимо мікродобрива, фунгіцидний та інсектицидний обробіток. По максимуму те, що змогли, зробили по захисту», — каже пан Денис.

За словами Віталія Христося, ще на 10% посівів в області з’явилися гризуни. Найбільше їх фіксується у Кременчуцькій, Машівській, Оржицькій та Пирятинській громадах.

«Трішки у нас були проблеми з гризунами на ріпаку. Але ми це нівелювали застосуванням біопрепаратів. Ми протравили насіння ячменю ярого і розкидали по полю. Виходить ми колонію заразили», — каже агроном-хімік Денис Лось.