12 січня 2022, 12:30, Світ

Німецькі селекціонери вивели нові сорти картоплі, що потребують менше азотних добрив

Про це повідомляє прес-служба компанії на власному сайті europlant.biz.

«Зростання цін на енергоносії, що спостерігається останнім часом, призводить до зростання витрат у виробництві картоплі. Подорожчання азотних добрив дедалі сильніше обтяжує аграріїв», — зазначається у матеріалі.

Однак не тільки зростання витрат, але й зростаючі вимоги з боку охорони навколишнього середовища та ґрунтових вод призводять до потреби в підвищенні ефективності використання рослинами поживних речовин. Чим нижчий рівень застосування міндобрив — тим менший негативний вплив на екологію з боку людства.

Читати по темі: Селекціонери вивели новий сорт різнокольорової картоплі, яку назвали У пошуках Немо

«Europlant відповідає цим вимогам у рамках своєї ініціативи Grow Green у сфері сталого розвитку. Ось уже багато років ми працюємо над підвищенням стійкості картоплі до хвороб, шкідників, негативних факторів зовнішнього середовища, над зниженням обсягів використання міндобрив при вирощуванні. Це все в поєднанні зі збереженням гарного смаку коренеплоду та зовнішнього вигляду», — пояснюють у компанії.

Наразі Europlant випускає дві групи сортів картоплі: Premium, які потребують на 12,5% менше азотних добрив, та Gold — для вирощування яких треба на 25% менше добрив. Всього інноваційних сортів наразі презентовано 17.

До сортів «Преміум» групи належать: Даніна (Danina), Симонетта (Simonetta), Карелія (Karelia), Омега (Omega) та Румба (Rumba). До категорії «Голд» віднесені переважно Коронада (Coronada), Флорідана (Floridana), Джеллі (Jelly), Анналена (Annalena), Берніна (Bernina) і Торенія (Torenia).