11 січня 2022, 15:30, Україна

Стан озимих зернових на Житомирщині здебільшого задовільний — аграрій

Про це в коментарі SuperAgronom.com розповів Володимир Олійник, заступник директора з рослинництва ПСП «Новоселиця», що на Житомирщині.

«Озима пшениця в задовільному стані, хотілось би, щоб виросла дещо краще, але поки що так. Озимий ріпак знаходиться у доброму стані. Загроз для озимих не було, наразі на полях є сніговий покрив, тому морози, що наближаються, не зашкодять», — розповідає аграрій.

За його словами, навесні перед сівбою ярих культур буде переглядатись сівозміна, з урахуванням ситуації на ринку мінеральних добрив.

Читати по темі: Погодні умови негативно вплинули на розвиток та поширення мишей на полях озимих

Нагадаємо, що восени в Україні досить тривалий період спостерігалась посуха. На початку листопада 2021 р. зазначалось, що кількість опадів в жодній області навіть не наблизилась до показників багаторічної кліматичної норми.

Стан озимих культур в Україні на кінець листопада був також здебільшого задовільний та добрий. При цьому деякі аграрії скаржились на зріджені сходи. Перша декада грудня була сприятливою для озимих, подекуди спостерігались повільні ростові процеси, вологозапаси в ґрунті значно підвищились.

Станом на середину грудня 2021 р. через зниження температури повітря аграрії фіксували остаточне припинення вегетації озимих культур. До кінця року спостерігались температурні гойдалки, морози досягали -18℃, але були недовготривалими та не завдали значної шкоди посівам зернових та ріпаку.

Читати по темі: Синоптики попередили українців про сильні морози до -16°С та сніг