29 грудня 2021, 18:00, Україна

Кукурудза потребує в декілька разів менше агрохімії, ніж інші сільгоспкультури

Про це йдеться у матеріалі на topagrar.com.

Сучасні результати досліджень Інституту культурних рослин імені Юліуса Куна показують, що кукурудза має найменшу потребу в пестицидах порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами. У той час як озима пшениця потребує в середньому 4 обробки пестицидами, а озимий ріпак — 5, кукурудза потребує в середньому близько 1,5-2 обробки.

За словами Хенріка Вендорфа, президента Асоціації фермерів Бранденбурга, Німеччина, вирощувати кукурудзу та отримувати стабільний урожай можна і на піщаних ділянках з невеликою кількістю опадів.

Читати по темі: Рекордний за розміром качан кукурудзи виростили на Волині

Також зазначається, що кукурудза використовується як джерело відновлюваного природного газу. Зокрема, у штаті Айова, США, вже запустили промислове виробництво. Так, вирощування кукурудзи опосередковано допомагає зменшити негативний вплив на екологію.

Попри переважно позитивні ефекти, не можна приховувати й недоліки. Зокрема, це — ризик виникнення ґрунтової та водної ерозії навесні й після збору врожаю через погане ґрунтове покриття. Вимивання поживних речовин через розріджену кореневу масу також є недоліком.

Але багато аграріїв знають, як з цим впоратися, наприклад, за допомогою проміжних культур, квітучих підсівних культур, які служать їжею для корисних комах-запилювачів.