28 грудня 2021, 11:00, Україна

Купити землю в Україні досить складно — аграрій

Про це розповів Володимир Лукаш, керівник сільськогосподарського підприємства ПСП «Лан», що на Чернігівщині, пише topnews.cn.ua.

«Як на мене, відкрити ринок землі потрібно було вже давно. Та, звісно, лише на надійному законодавчому підґрунті. Мав нагоду практично ознайомитися з результатами ринку землі в інших країнах. Скрізь це пішло лише на користь економіці», — зазначає аграрій.

За його словами, українське законодавство з цього питання виписано досить чітко. Зокрема ключовим є те, що продавати землю заборонено іноземцям. Адже треба, щоб саме український селянин, фермер, приватний підприємець відчули себе єдиними й повноправними господарями цього ринку.

Читати по темі: Землю для будівництва доріг у власників вилучатимуть примусово

«Щодо квот на землю між українцями, я б на деякий час обмежив продаж землі за межі громад. Однак паралельно треба дати можливість вигідно кредитуватися місцевим малоземельним фермерам, — підкреслює пан Володимир. — Насправді для мене було зрозумілим, що люди не кинуться продавати свої паї. Адже всі розуміють цінність цього ресурсу. Та й орендарі пропонують досить непогану плату. Відтак, хоч і ринок землі є, однак придбати її не так просто: покупці є, продавці — не поспішають».

ПСП «Лан» ще не придбало землі, хоча як буде така можливість, зазначає Володимир Лукаш, обов’язково скористається.

«Серед знайомих є ті, які купили, але це невеликі ділянки. Направду, поки впроваджений механізм дав можливість офіційно оформити «купівлю-продаж», а не обходити цю угоду іншими шляхами: дарувати, заповідати…», — резюмував підприємець.

Нагадаємо, що стало відомо, яка буде ціна на землю в 2022 році.