27 грудня 2021, 09:30, Світ

В США запустили промислове виробництво природного газу з кукурудзи

Про це пише agriculture.com.

Зазначається, що залишки рослин змішуються з гноєм худоби, внаслідок чого виникає процес зброджування. У результаті виходить газоподібний біометан, еквівалентний природному газу, що міститься у викопному паливі.

Verbio Nevada Biorefinery планує розширити найближчими місяцями виробництво газу. Тоді виробничих потужностей вистачить для обігріву 5000 будинків. Наразі будуються ще 16 додаткових варильних котлів, оскільки компанія починає виробляти етанол на основі кукурудзи.

«Айова є лідером країни з виробництва кукурудзи — з більш ніж 13 мільйонами акрів (5,3 млн га) та більш ніж 2 мільярдами бушелів (50,8 млн тонн) урожаю на рік. Місцеві аграрії в міру підвищення врожайності стикаються з додатковими відходами, що залишилися на полі, і багато хто проводить додаткову обробку ґрунту», — говорить Капіл Арора, інженер з сільського господарства Університету штату Айова.

Читати по темі: Перезимівля кукурудзи на полях призводить до погіршення якості наступного врожаю — думка

Після збирання врожаю кукурудзи співробітники Verbio збирають стебла на полях у великі квадратні пакунки, які легко переміщати та складати. Таким чином, видаляються близько 50% кукурудзяної маси, що знижує потребу в обробітку ґрунту і дозволяє деяким аграріям проводити сівбу без додаткової обробки ґрунту за рахунок зменшення кількості залишків. Аграріям платять по $8 за тюк, а обладнання та робочу силу постачає компанія Verbio.

Тюки проходять через молоткову дробарку і подрібнюються до розміру менше 1/4 дюйма, щоб створити максимально можливу площу поверхні перед подачею у варильні котли, наповнені гною та бактеріями, які розкладають відходи та створюють газоподібний біометан.

Газ, що виходить з варильних котлів, очищається і концентрується майже до 99,9% біометану, а потім піддається стиску і подається в трубопровід Alliant Energy.