23 грудня 2021, 18:00, Технології

Аграрій поділився досвідом вирощування озимого ріпаку на Чернігівщині

Про це йдеться у матеріалі «КліматКонтроль. Як отримати кращий врожай озимого ріпаку на Чернігівщині».

Сівбу під урожай 2022 року провели у першій декаді серпня, з густотою 400-450 тис./га. Насіння обирали насамперед найбільш зимостійке, пристосоване саме до умов України. Особливу увагу при виборі звертали і на стійкість гібридів до хвороб і розтріскування стручків. Врахували і потенціал урожайності, але це вже на останок. Цьогоріч вибір зупинили на Анністон і Архітект виробництва компанії «Лімагрейн-Україна».

«Сходи отримали чудові, розвиток дуже добрий. Провели 3 рістрегуляції: першу в фазі 3 листків, а потім чітко через кожні 15 днів. Не допускаємо витягування точки росту. І щоразу під час обробки додаємо також бор і комплексні мікроелементи. Зараз ріпак повністю готовий до входу в зиму», — каже Юрій Карапиш, головний агроном ПСП «Фортуна».

Читати по темі: Названо найбільш популярні сорти озимого ріпаку в Україні за агросезон 2020/21

В рядок під час сівби під ріпак давали NPK 8-24-24 у нормі 200 кг/га. В господарстві гербіцидний захист культури здійснюють або за системою Clearfield (якщо це відповідний гібрид) або так звану «безгербіцидну». Тобто застосовують гербіциди, якщо тільки є загроза злакових бур’янів.

Про особливості посіяних на господарстві гібридів озимого ріпаку Анністон і Архітект, які відносяться до нового покоління, що вийшло на ринок України нещодавно, розповів Юрій Нестеренко, менеджер з регіонального розвитку по Чернігівській області компанії «Лімагрейн Україна».

«Наразі селекція компанії спрямована на виведення гібридів, стійких до посушливих умов, стійких до комплексу хвороб, особливо фомозу. Також зараз новий тренд у вирощуванні ріпаків, пов'язаний із розвитком хвороби, що називається вірус жовтухи турнепсу (TuYV). — каже пан Юрій. — І саме компанія Лімагрейн була першою в світі, що вивела на ринок гібрид зі стійкістю до вірусу жовтухи Турнепсу. І це саме Архітект, який ми бачимо на полі ПСП «Фортуна». А на сьогодні у портфелі нашої компанії є 4 гібриди з такою властивістю. Зокрема, й Анністон».

Детальніше про особливості вирощування озимого ріпаку на ПСП «Фортуна» читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.