22 грудня 2021, 08:10, Технології

Експерт назвав недоліки та переваги низької інтенсивності обробітку ґрунту

Про це йдеться у матеріалі «Інтенсивне землеробство для стабільних врожаїв. Як реагувати на зростання цін на зернові та добрива?» на Latifundist.com.

«В виборі системи землеробства варто виділити біологічний та економічний аспекти. За біологічну ціль ми можемо брати примноження ґрунтової біоти (від мікроорганізмів до дощових черв’яків), зростання вмісту гумусу, налагодження ідеального балансу мікро- та макроелементів в ґрунті тощо… Самі собою ці цілі є цілком логічними. От тільки мають вони сенс виключно в тому випадку, коли ми, господарюючи на цій землі, отримуємо прибутки», — зазначає Володимир Мірненко, бренд-менеджер «Пьоттінгер Україна».

За його словами, жодне підприємство не зможе безкінечно покращувати ґрунти будучи при цьому збитковим. За економічну ціль варто брати максимізацію прибутку, за умови покращення чи, принаймні, не погіршення якості ґрунтів. Економічна перевага тієї чи іншої системи обробітку ґрунту залежить від ситуації на ринку.

Читати по темі: Ціни на добрива та зерно змушують аграріїв розглядати нові підходи до обробітку ґрунту

Низькі ціни на врожай та високі на дизель стимулювали багато підприємств перейти на менш інтенсивний обробіток. Сівба в мульчу чи стерню зменшує витрати, має високу продуктивність, а шар з мульчі на поверхні попереджує вітрову та водну ерозії.

«За якісної організації такої системи обробітку ґрунту можна, навіть, не отримати зниження врожайності в порівнянні з інтенсивним обробітком. На перший погляд зменшення інтенсивності обробітку ґрунту має суцільні переваги, але… Системи з низькою інтенсивністю обробітку ґрунту вимагають значно вищого рівня управління, мають коротші терміни на виконання всіх агрономічних операцій, складнощі з менеджментом великої кількості соломи на поверхні поля», — розповідає експерт.

Пан Володимир наголошує, що пожнивні рештки в посівному горизонті заважають отримати дружні сходи, рослин на ранніх стадіях розвитку ослаблені та нерівномірні. До цих проблем додаються вищий тиск хвороб, бур’янів, падалиці, шкідників, ризики резистентності бур’янів. За менш інтенсивного обробітку ґрунту можна утриматися без падіння врожайності, однак ризики все ж високі. Стабільно високі врожаї з глибоким інтенсивним обробітком отримати набагато простіше.

Детальніше про особливості обробітку ґрунту читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.