17 грудня 2021, 18:40, Україна

Попит на високоолеїновий соняшник у наступному році має значно зрости

Таку думку висловив Сергій Тимошенко, генеральний директор компанії «MAS Seeds Україна», в інтерв’ю «Сергій Тимошенко: Попит і премія на високоолеїновий соняшник в наступному сезоні зростуть» для Superagronom.com.

За його словами, при аналізі останніх 15-20 років чітко простежується тенденція: після року зростання премії йдуть 2 роки падіння, і на 3-й рік знову зростання. Кореляція дуже чітка: якщо є попит — премія зростає, якщо більша пропозиція, ніж попит, — премія падає. Такий 3-річний цикл повторюється вже декілька разів поспіль.

«Якщо слідкувати, то завжди можна визначити сезони «злетів» і падіння. Щоб був баланс — не сіяти багато в ті роки, коли попит знижуватиметься, і навпаки», — зауважив Сергій Тимошенко.

Читати по темі: MAS Seeds запустила акцію на насіння соняшника: гербіциди в подарунок

За словами експерта, премія за високоолеїновий соняшник у звичайні роки починається від $25-30 за тонну, а в середньому $35-40 за тонну і це буде дуже цікава премія.

Сергій Тимошенко розповідає, що останній пік на попит високоолеїнового соняшнику був у 2019 році, тому згідно з тенденцією 3-річної циклічності, у наступному році можна очікувати його зростання.

«Деякі господарства ще вагаються сіяти чи не сіяти, оглядаються на нинішній сезон, в якому був спад цього сегменту. Та сумніви даремні. Прогнози дуже чіткі — в наступному році знову буде зростання, після 2-річного падіння», — акцентує експерт.