17 грудня 2021, 17:00, Добрива

Втрата врожаю кукурудзи може сягнути 600 кг/га за дефіциту фосфору в ґрунті

Про це розповів Ніл Кінсі, спікер курсу «Цариця полів» освітньої платформи Культиварій, власник та керівник виробництва Kinsey Agricultural Services, Inc., відомий ґрунтознавець та агроном, йдеться у матеріалі «Як розпізнати дефіцит азоту на кукурудзі? Поради Ніла Кінсі».

«У посіві, де не вистачає фосфатів, висота кукурудзи буде приблизно до коліна, тоді як там, де внесена невелика кількість фосфату, як стартового добрива, рослини будуть до пояса», — розповідає Ніл Кінсі

Але не тільки нестача добрив здатна негативно впливати на посіви, а і надлишок. Зокрема, якщо внести забагато фосфатів під кукурудзу, відбудеться:

  • блокування сірки (фосфор та сірка працюють один проти одного, якщо рівень одного елементу вище іншого);
  • блокування цинку (за внесення у насіннєве ложе або в рядок).

Читати по темі: Надлишок азоту в ґрунті може знизити врожайність кукурудзи

Дефіцит фосфату проявляється на кукурудзі у вигляді пурпурового забарвлення листя у ранніх фазах вегетації. І це може коштувати аграрію втрат до 600 кг/га зерна.

Термін внесення фосфатів залежить від того, яка форма фосфату використовується. На прохолодних сухих ґрунтах краще додавати невелику кількість фосфору як стартове добриво. На прохолодних вологих ґрунтах фосфат доцільніший як стартове добриво.

Детальніше про особливості внесення міндобрив читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій завершує набір учасників на широкомасштабний курс «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. Встигніть зареєструватись за посиланням.