17 грудня 2021, 09:30, Україна

Озвучено результати фітосанітарного аналізу посівів озимих культур на Дніпропетровщині

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

У другій декаді грудня спостерігалось поступове зниження температури повітря, трималась волога погода з сильними поривами вітру. Максимальна температура повітря підвищувалась до 11℃, поверхня ґрунту прогрівалась до 13℃. Мінімальна температура повітря знижувалась до -4,6℃, поверхня ґрунту охолоджувалась до -5℃.

Сума опадів у вигляді дощу та мряки склала 6 мм. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до -1℃ і була незагрозлива для рослин озимих культур. Озима пшениця знаходилась у стадії неглибокого спокою, проходили слабкі процеси вегетації. Стан посівів добрий.

Читати по темі: В Укргідрометцентрі відзвітували про стан озимих та агрокліматичні умови

У перші дні ІІ декади грудня продовжувалось слабке живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки на посівах озимих культур. Зниження температури повітря, що спостерігалось з середини ІІ декади, спричинило припинення живлення шкідників, а стабільно мінусові температури повітря, що очікуються найближчим часом, сприятимуть опусканню шкідників у нижні шари грунту на зимівлю.

Личинки хлібної жужелиці виявлені на 22% обстежених площ посівів озимої пшениці, посіяної по стерньових попередниках та крайових смугах полів, прилеглих до них. Середня чисельність личинок — 0,3 екз./м², максимально — 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 53%, ІІІ — 47%.

Гусениці озимої совки ІІ покоління шкодять на 33% обстежених площ посівів озимого ріпаку та озимої пшениці. Середня чисельність гусениць — 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становив: V віку — 49%, VІ — 51%.