16 грудня 2021, 14:00, Україна

В Укргідрометцентрі відзвітували про стан озимих та агрокліматичні умови

Про це розповіли в Укргідрометцентрі, інформує прес-служба УЗА та Latifundist.com.

Упродовж декади повільні ростові процеси на посівах озимини відмічалася у південних та місцями центральних областях, на решті території країни активні ростові процеси припинилися.

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося. У найхолодніші дні мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) місцями у Вінницькій, Кіровоградській, Черкаській, Київській, Житомирській, Рівненській, Хмельницькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях знижувалася до мінус 3-5 °С, на решті території країни — до мінус 2°С - плюс 1°С, що значно вище критичної температури вимерзання, яка за розрахунками агрометеорологів становила:

  • озимої пшениці — мінус 12-18 °С;
  • озимого жита — мінус 15-17 °С;
  • озимого ячменю — мінус 10-12 °С.

Читати по темі: Нестача опадів та методи пом’якшення наслідків

«Незважаючи на те, що восени опадів випало значно менше норми, прохолодні періоди з низькими або помірними температурами не дали розвинутися посусі на більшій частині території країни. І на середину грудня ситуація з озимими загалом нормальна», — розповіла Тетяна Адаменко, начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

За її словами, загалом стан сходів добрий, хоча і порівняно з минулим роком рослини занизькі — їм не вистачає 5-10 см. Але прогнози досить оптимістичні і поки що небезпеки для озимих не передбачається.

Нагадаємо, що за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, цієї осені в Україні посіяли такі озимі культури: 6,25 млн га пшениці (93,8% до прогнозу), 924,4 тис. га ячменю (90,5% до прогнозу), 1 млн га ріпаку (99,4% до прогнозу), 158,5 тис. га жита (98,7% до прогнозу). І все посіяне в непоганому стані. Принаймні до середини грудня.