13 грудня 2021, 09:30, Технології

Експерт розповів, як визначити оптимальну норму висіву кукурудзи

Про це розповів Юрій Лисак, спікер навчального курсу «Цариця полів» освітньої платформи Культиварій, головний агроном групи компаній «Агро-Регіон», у матеріалі «Кукурудза не пробачає помилок. Юрій Лисак про тонкощі посіву» на Latifundist.com.

«На нашому ринку існує близько 1,5 тис. гібридів кукурудзи. Зрозуміло, що аграрна компанія не має можливості протестувати всі гібриди щодо норм висіву. Частіше ми спираємося на рекомендації компаній-виробників, бо вони тестують свої продукти. На тестування іде 2-3 роки, а нормальний гібрид «живе» у виробництві максимум 5 років», — зазначив експерт.

За словами Юрія Лисака, в компанії ведуть статистику показників продуктивної вологи ґрунту і роблять коригування норм висіву. Якщо запаси вологи менші, то знижують норму висіву на 3-5 тис., а можливо, і на 10 тис. насінин на га.

«Коли визначились з нормою, все одно треба обов’язково перевірити якості насіння (енергію проростання, схожість) в лабораторії. У будь-якому разі витрати на дослідження будуть компенсовані кращими показниками врожайності», — додав агроном.

Що стосується рельєфу поля, за його словами, у вологіших зонах доцільно висівати більше норми (80-85 тис. п.о.), а на невеликих схилах — менше (60-65 тис. п.о.).

«Ми зафіксували, що в ярках, долинах, де більше вологи, урожайність становить 16-17 т/ га, а на горбочках, які продуваються, — 11 т/ га», — пояснив пан Лисак.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

Важливим чинником фахівець також називає необхідність проведення агрохімічного аналізу ґрунту.

«Наприклад, дослідження ґрунту одного поля нашої компанії показало, що причиною зниження врожайності кукурудзи на окремих ділянках був низький показник органічної речовини і більший вміст піску в ґрунті. Останнє виявили завдяки механічному, або гранулометричному аналізу ґрунту. Тобто, коли ви знаєте, які ділянки на полі менш продуктивні, можна використовувати менше добрив і висівати меншу норму насіння. Це економить ресурси», — додав Юрій Лисак.

За його словами, сьогодні на 95% площ в групі компаній «Агро-Регіон» використовують диференційований висів.

«Можливо, старші агрономи пам’ятають, як колись стандартом було 80-85 тис. п.о. на 1 га. Тепер наша компанія в середньому дотримується норми 70-72 тис. п.о. на 1 га, таким чином економимо $15 на кожному гектарі. А при наших обсягах (17 тис. га під кукурудзою) — це $255 тис. економії», — підсумував агроном.

Детальніше про різні технології вирощування кукурудзи розкажуть експерти на новому курсі «Цариця полів» від освітньої платформи Культиварій. Всього аграріїв очікує 40 лекцій від 30 досвідчених українських та іноземних спікерів, 8 практичних занять та виїзди на господарства.

Хочете бути прогресивним аграрієм, у якого кукурудза «вистрілює» не тільки в гарний для неї рік, а постійно? Переходьте за посиланням та встигніть замовити курс. Подробиці за тел. +38 (050) 023-89-87, e-mail: kultivariy@latifundistmedia.com.