5 грудня 2021, 08:00, Україна

Президент НААН порівняв аграрну галузь України та країн ЄС

Про це розповів Ярослав Гадзало, президент Національної академії аграрних наук, інформує прес-служба наукової організації.

За його словами, в Україні досить висока урожайність багатьох культур — на рівні і навіть вища, ніж у більшості європейських країн. Наприклад, цього року вже зібрано 40 млн тонн кукурудзи, при цьому в окремих регіонах, зокрема у Поліській зоні, збирання ще триває. Тобто до кінця року Україна вийде на 42-43 млн тонн валового виробництва цієї культури.

«Ми маємо вітчизняні гібриди, які дають до 14 тонн сухого зерна з гектара — це один з найвищих у світі показників продуктивності», — наголосив пан Ярослав.

Україна експортує насіння пшениці, кукурудзи, ячменю. Наприклад, 10% зернових культур у Туреччині — це плоди селекції Одеського селекційного центру. Йдеться про сорти, які дають високі врожаї, є досить морозостійкими, посухостійкими та стійкими до хвороб і шкідників. У багатьох країнах світу українські гібриди демонструють прекрасні показники. Зокрема, у Казахстані та в інших країнах Середньої Азії.

Читати по темі: Ніл Кінсі та Юрій Дробязко поділяться знаннями щодо стабільно прибуткової та врожайної кукурудзи

«Це наслідок того, що наші вчені співпрацюють із науковими установами практично у 80 країнах світу. Ми маємо досвід вирощування кукурудзи у Мексиці — там працюють наші вчені. Коли в Україні холодна пора року, там кукурудза якраз перебуває у вегетаційному стані, це пришвидшує селекційну роботу та вирощування нових гібридів», — розповідає президент НААН.

Він також підкреслив, що потенційна врожайність гібридів Дніпровського інституту зернових сягає 15-16 т/га, а станом на сьогодні українські аграрії вже збирають по 12-13 тонн. Ця наукова установа забезпечує насінням понад 1,2 млн га полів.

Нагадаємо, що освітня платформа Культиварій оголосила про запуск нового широкомасштабного курсу «Цариця полів», що охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від купівлі насіння до реалізації врожаю. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням.