22 листопада 2021, 14:00, Україна

Колишній учасник АТО поділився досвідом вирощування батату

Про це інформує «Еспресо.Захід».

Одним із спеціалістів по вирощуванню батату є Іван Павліш, сільгоспвиробник з Львівщини, співзасновник громадської організації «Тарілка» та колишній учасник АТО. Цьогоріч він вирощував 3 сорти батату — Мурасакі (кремовий), LA (помаранчевий) та Перпл (фіолетовий).

За словами аграрія, овоч вибагливий у вирощуванні. Його не можна просто закопати як картоплю, а треба спочатку проростити у теплиці, а вже потім висаджувати в ґрунт.

«До речі, цього року я висаджував власні саджанці і вважаю це досягненням, — каже Іван Павліш. — У цьому сезоні я врахував попередні помилки, тож отримав більший урожай, ніж торік. За якістю теж кращий. Але до досконалості ще далеко. Скажімо, коли висаджував саджанці у ґрунт, за прогнозами мав два дні йти рясний дощ. Але дощу не було. Натомість почались вихідні і я не встиг вчасно організувати полив, тож частина саджанців загинула. Якби не ця технологічна помилка, ми могли б зібрати ще кращий урожай».

Читати по темі: Аграріям розповіли, як вирощувати топінамбур за врожайності 75 т/га

Для дозрівання солодкій картоплі потрібно 90 теплих днів. Але літо цього року було прохолодним. Тож увесь сезон ділянка з бататом була вкрита агроволокном. Його зняли лише в жовтні, перед тим, як викопувати.

«Копати його не складно, достатньо трішки підкопати лопатою — і він легко виходить з землі. Вісім осіб з ділянкою приблизно 25 соток справилися за день. Зберігати теж можна просто у складському приміщенні в ящиках, що добре провітрюються, за температури 15-16℃. Він може простояти так і рік без проблем, — зазначає пан Павліш».

Аграрій сподівається, що вже наступного року проблем з поливом не буде. Цього року учасник АТО отримав грантову допомогу, тож тепер має ще одну теплицю, нове обладнання, а також причіп і бочку, яка дозволить організувати полив на ділянці.